Αλ. Μητρόπουλος: Το Δημόσιο έχει ανάγκη ένα “σοκ” επανεκκίνησης

Το πρόβλημα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι αριθμητικό, αλλά πρόβλημα λειτουργίας, αποδοτικότητας, εξορθολογισμού, τεχνολογικής αναβάθμισης, ριζικής αναδιοργάνωσης, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, επισημαίνοντας πως το Δημόσιο έχει ανάγκη από ένα “σοκ” επανεκκίνησης.

“Το πρόβλημα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι αριθμητικό. Ποτέ δεν υπήρξε ποσοτικό ως προς το σύνολο των δημοσίων λειτουργών κάθε είδους ανάλογα και με τις ανάγκες των εκτεταμένων νησιωτικών και άλλων δύσκολα προσβάσιμων περιοχών”, επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος, προσθέτοντας: “Καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε, δεν αντιμετωπίζει τέτοια διασπορά του εθνικού κορμού, ούτε βέβαια εθνικά προβλήματα, στα οποία εσχάτως προστέθηκε και το κρίσιμο μεταναστευτικό”.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η Ελλάδα, από τη δεκαετία του '80 ήταν πιο κάτω από τον μέσο όρο σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό και παρά τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Σήμερα, παρατήρησε, με βάση την ενημέρωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το 2012, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση είναι από τις πιο ολιγάριθμες στην Ευρωζώνη των 17, στην ΕΕ των 27, στη συνολική Ευρώπη των 47 χωρών. Συγκεκριμένα, στις 31/12/2012 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) ανερχόταν σε 628.412 περίπου ανθρώπους.

Ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε ότι οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, παρά τα αντιθέτως προπαγανδιζόμενα, δεν έχουν περισσότερα προνόμια απ' όσα οι δημόσιες υπηρεσίες των άλλων χωρών. Όμως η ελληνική Δημόσια Διοίκηση σήμερα έχει προβλήματα λειτουργίας, αποδοτικότητας, εξορθολογισμού, τεχνολογικής αναβάθμισης, ριζικής αναδιοργάνωσης. Έχει ανάγκη από ένα “σοκ” επανεκκίνησης, τόνισε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ.

“Εμείς θα στηρίξουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, ευέλικτου, δημοκρατικού και συμμετοχικού κράτους και θα ενθαρρύνουμε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμβάλουν στην αξιοκρατική και παραγωγική ανασυγκρότησή του”, υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητρόπουλος.