Μειοψηφία: Αλέξη η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται μόνο ανατρέπεται

Επανεξέταση της θέσης του κόμματος για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ε.Ε. θα ζητήσει εκ νέου στη συνεδρίασης της ΚΕ το Σαββατοκύριακο η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να καταθέσουν σειρά τροπολογιών στο κείμενο εισήγησης με βασική διαπίστωση ότι η Ευρωζώνη, αλλά και η Ε.Ε. "δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά μόνο ανατρέπονται".

Η εσωκομματική αντιπολίτευση ενθαρρυμένη από τις εξελίξεις στην Κύπρο και από το διαρκές εντεινόμενο κλίμα αμφισβήτησης, εντός της ελληνικής κοινωνίας, στο ευρώ και στην Ε.Ε., θα βάλει στο στόχαστρό της το λεγόμενο  "αριστερό ευρωπαϊσμό", τη θέση δηλαδή του Α. Τσίπρα και των ηγετικών στελεχών του κόμματος ότι αλλαγή μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο εντός της Ε.Ε. με τις κατάλληλες συμμαχίες.

Παράλληλα θα επισημάνει ότι μετά την Κύπρο επί της ουσίας έχει χρεοκοπήσει η θέση που κατά καιρούς έχει διατυπώσει στο παρελθόν ο Α. Τσίπρας ότι το "το ευρώ είναι εθνικό νόμισμα", ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την παραμονή σε αυτό" και ότι "δεν υπάρχει περίπτωση αποπομπής μιας χώρας από το ευρώ".

Την ίδια βέβαια ώρα η πλειοψηφία απαντά λέγοντας ότι ο "απομονωτισμός δεν είναι λύση", ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι  ο Α. Τσίπρας συνεχίζει τις "δύσκολες" επαφές.

Ενδεικτική είναι η συνάντηση της  Τετάρτης στα γραφεία του συγκροτήματος Πήγασος, στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου, μαζί με τους Π. Σκουρλέτη, Ν. Παππά και Β. Μουλόπουλο,με τους Γ. και Φ. Μπόμπολα. "Οι συναντήσεις αυτές με τους ολιγάρχες, ακόμη κι όταν προς τα έξω βγάζεις ότι συζήτησες την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, μόνο κακό κάνουν", έλεγε στέλεχος της μειοψηφίας, καταλήγοντας ότι "το πλαίσιο λειτουργίας δεν το συζητάς και μάλιστα μ' αυτούς που επί σειρά ετών καταστρατηγούν κάθε νόμο και κανόνα, αλλά το επιβάλλεις όταν γίνεις Κυβέρνηση".

Ανάλογου κλίματος και κυρίως μηνυμάτων συναντήσεις είχαν και οι Γ. Σταθάκης και Ευκ. Τσακαλώτος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Αλ. Τουρκολιά, και τον αναπληρωτή δ/ντα σύμβουλο, Π. Χριστοδούλου.

Οι δύο τελευταίοι άκουσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τους λένε ότι για την Αξιωματική Αντιπολίτευση αποτελεί casus belli η πώληση της Εθνικής σε ξένο όμιλο, αφού πρώτα ανακεφαλαιωποιηθεί από το ΤΧΣ, δηλαδή με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Παράλληλα επεσήμαναν και ένα ακόμη κίνδυνο, την απώλεια των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, για μία ακόμη φορά μετά το PSI, λόγο των μετοχών της εθνικής που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Μετοχές που μετά την ανακεφαλαιωποίηση θα χάσουν το σύνολο της αξίας τους.