Mε τη βούλα της Πολιτικής Γραμματείας οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη η "στροφή" του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό που κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, ονόμασε "ριζοσπαστικό ρεαλισμό". Μια στροφή που επέβαλαν οι εξελίξεις στην Κύπρο που, πάντα κατά την ηγεσία της Κουμουνδούρου, σηματοδότησαν την αλλαγή πορείας του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.
Μετά την παραδοχή Τσίπρα ότι μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και εκτός ΟΝΕ, και στο κείμενο εισήγησης του γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου "θα ακυρώσει τα Μνημόνια, θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, τη μετενέργεια και επεκτασιμότητα, θα καταργήσει τα χαράτσια, θα εφαρμόσει νέο φορολογικό νόμο και περιουσιολόγιο και θα ελαφρύνει από δανειακά βάρη νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίους" και μάλιστα έχοντας "πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των συγκρούσεων που απαιτούνται" και του γεγονότος ότι μπορεί να διατυπωθούν απειλές και εκβιασμοί, περί διακοπής της χρηματοδότησης και περί εξόδου από το ευρώ.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο συντάκτης του κειμένου δεσμεύεται ότι θ' αντιμετωπίσει ανάλογες απειλές "με όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που μπορεί να επιστρατεύσει", ενώ είναι έτοιμος "να αναμετρηθεί ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση". Παράλληλα, στο κείμενο που οριστικοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ, σημειώνεται για μία ακόμη φορά η σημασία διεθνούς υποστήριξης από τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τους εργαζόμενους του Βορρά.
Επίσης, σημειώνεται ότι "εναλλακτική λύση δεν είναι ο εθνικός απομονωτισμός". Πρόκειται για αναφορά που φωτογραφίζει ευθέως την πλευρά της μειοψηφίας η οποία ζήτησε για μία ακόμη φορά να μπει στο κείμενο – εισήγηση αναφορά για έξοδο από την ευρωζώνη.
Τέλος, για το κρίσιμο ζήτημα των συμμαχιών γίνεται λόγος για μια "πελώρια κοινωνικοπολιτική ομπρέλα", που περιλαμβάνει πολίτες και προσωπικότητες, συλλογικότητες και ρεύματα, χωρίς άλλες δεσμεύσεις, πέραν εκείνων που θα περιλαμβάνονται στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή πρωτίστως την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Ενώ για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς σημειώνεται με νόημα ότι "δεν μπορεί ο λαός να υπομένει την καταστροφή αναμένοντας τις εκτιμήσεις περί ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα".