Σε συνθήκες έντασης και φραστικών αντιπαραθέσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο σύνολό του ο επενδυτικός νόμος, χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Εάν πραγματοποιούταν η ψηφοφορία υπήρχε σοβαρός κίνδυνος καταψήφισης καθώς ΔΗΜΑΡ και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έδιναν αρνητική ψήφο.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, κατά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας επανέλαβε ότι ονομαστική ψηφοφορία μόνο για την συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να γίνει καθώς έχει ήδη ψηφιστεί από την περασμένη Πέμπτη. Υπο αυτά τα δεδομένα, πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέσει αίτημα για το σύνολο του νομοσχεδίου.
Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα νου αιτήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες η συνεδρίαση και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που τελικά δεν κατάφερε να επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση αφού δεν αντέδρασε έγκαιρα και σωστά αποφάσισε να καταθέσει νέα τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών "Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις" που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια, με την οποία ζητά την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 78 και τη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου για τον έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών.
Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Γ. Σταθάκης, Ε. Ουζουνίδου, Κ. Μπάρκας, Σ. Κοντονής, Θ. Πετράκος Η. Διώτη, Χ. Καφαντάρη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: "Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις".
Θέμα: τροποποίηση του άρθρου 78 του νόμου "Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις"
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία με γενικό αριθμό 390 και ειδικό αριθμό 37 που κατατέθηκε τρεις ώρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων "Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις" και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία ευνοεί τα πολιτικά κόμματα που έχουν ήδη τεράστια χρέη και νομικά πρόσωπα που έχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από το νόμο κάθε φορά εφόσον υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις εγκριτικών επιτροπών και τηρήθηκαν οι κανονιστικές πράξεις της Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα δίνει και αναδρομική ισχύ στην ασυλία, καθώς η αιτιολογική αίτηση ορίζει ότι "η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια".
Η εν λόγω τροπολογία ουσιαστικά χορηγεί ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις, στα δύο μεγάλα κυρίως κόμματα
Η εν λόγω τροπολογία επίσης ψηφίσθηκε περίπου "εν κρυπτώ" την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς, ολοκληρώνουν την έρευνά τους για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου τόσο για τους υπεύθυνους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών
Την ίδια στιγμή χιλιάδες απελπισμένοι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους ενώ οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε πραγματικές διευκολύνσεις αποπληρωμής.
Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαραίτητο όχι μόνο να μείνει η κατάσταση ως έχει αλλά να τονιστεί επιπλέον, προς γνώση των πιθανώς εμπλεκόμενων, πως τέτοιου τύπου ενέργειες όχι μόνο δεν θα τύχουν ποινικής ασυλίας αλλά θα ελεγχθούν ιδιαίτερα για το αν εμπίπτουν στις διατάξεις της απιστίας.
Η προτεινόμενη διάταξη εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, γενικής πρόληψης και επιπλέον συμβάλλει στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.
ΑΡΘΡΟ 78
Η διάταξη του άρθρου 78 του νόμου "Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις" τροποποιείται ως εξής:
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του προέδρου, των μελών ΔΣ και των στελεχών Τραπεζών, σε απόφαση σύναψης δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεως σε αυτά, μπορεί να ελεγχθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Νόμου.