ΣΥΡΙΖΑ: Όλο και πιο κοντά σε κούρεμα καταθέσεων

Εξαιρετικά πιθανό να επεκταθεί το μοντέλο Κύπρου και στη χώρα μας, μετά και το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό όλο και πιο συχνά στη φρασεολογία του Α. Τσίπρα και των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καλείται ο Πρωθυπουργός να απαντήσει τι θα πράξει αν υπάρξει ανάλογο αίτημα από την τρόικα.

Τη Δευτέρα ο Α. Τσίπρας από το βήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων Ελλάδας ρώτησε για μία ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό, ενώ το ίδιο έπραξαν τόσο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η Κυβέρνηση θα ενδώσει, γιατί μετά τη θέση που πήρε για την Κύπρο, εγκλωβίστηκε σε περίπτωση ανάλογης εξέλιξης για την Ελλάδα. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της Κουνουνδούρου εκτιμά ότι η περίπτωση του ναυαγίου της συγχώνευσης των δύο τραπεζών "αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των συστημικών προβλημάτων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος", ενώ ερμηνεύοντας την αινιγματική δήλωση του κ. Στουρνάρα, στέλεχος του κόμματος, έλεγε ότι πιθανώς ο υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει το έδαφος για μία μελλοντική πώληση της Εθνικής -συνεπώς και της Eurobank- σε μεγάλο τραπεζικό όμιλο του εξωτερικού. Πώληση την οποία θα εμφανίσει ως μεγάλη εθνική επιτυχία, αλλά η οποία θα γίνει με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

"Αν υπάρχουν τέτοια σενάρια στο μυαλό της Συγκυβέρνησης", συνέχισε το ίδιο στέλεχος, "καταλαβαίνετε γιατί δεν προχωρά η ρύθμιση των χρεών των πολιτών στις τράπεζες".
           
Με αυτές τις συνθήκες, στον ΣΥΡΙΖΑ, λένε πως η μοναδική λύση είναι ένα ευρύ αντι-Μερκελικό μέτωπο με πυρήνα τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου και καλούν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να παγώσει αμέσως τις αδιέξοδες συζητήσεις με την τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο, ενώ παράλληλα να εξετάσει με σχέδιο πως θα αντιμετωπιστεί μία ενδεχόμενη διαλυτική κρίση της Ευρωζώνης.  Αλλιώς επαναλαμβάνουν "ας παραδώσει τα κλειδιά, όχι σε μας στον λαό κι ας αποφασίσει εκείνος".