Παγώνει κάθε διαδικασία της συγχώνευσης ΕΤΕ- Eurobank καθώς πλέον οι δυο τράπεζες δήλωσαν ότι αδυνατούν να βρουν τα κεφάλαια 10% από την ιδιωτική αγορά και βασικός μέτοχός τους γίνεται μέσω της ανακεφαλαιοποίησης το ΤΧΣ.
Οι βασικές συζητήσεις που έγιναν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και της τρόικας κατέδειξαν ότι δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι οι δυο τράπεζες θα έβρισκαν ιδιωτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα στην απογευματινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών να κληθεί και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος όπου επιβεβαιώθηκε ότι το deal όπως είχε ανακοινωθεί δεν μπορεί να προχωρήσει.
Την απόφαση αν και πως θα προχωρήσει η συγχώνευση ή θα πωληθούν οι δυο τράπεζες χωριστά θα την λάβει ο κύριος μέτοχος που μετά την ανακεφαλαιοποίηση η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου θα είναι το ΤΧΣ αν και λόγο έχει και το Υπουργείο Οικονομικών. Στα άλλα θέματα υπάρχει πρόοδος αλλά ακόμη δεν έχει κλειστεί συμφωνία.
Για τον φόρο ακινήτων υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμοστεί φέτος το αφορολόγητο, κάτι που θα προκαλέσει νέες τριβές με τους κυβερνητικούς εταίρους και κυρίως τη ΔΗΜΑΡ ενώ η μείωση θα είναι 10-15% για όλους αν και ακόμη δεν υπάρχει το τελικό σχέδιο. Ως αντίβαρο θα είναι η μη λήψη πρόσθετων μέτρων 2,7 δισ. για την επόμενη διετία καθώς φαίνεται πως η τρόικα συμφώνησε. Για το Δημόσιο βρίσκεται σχέδιο συμφωνίας με βάση το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο κ. Σαμαράς χθες το μεσημέρι. Για κάθε υποχρεωτική αποχώρηση υπαλλήλου από το Δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και των επιόρκων, δηλαδή απόλυση, θα γίνεται μια πρόσληψη προσοντούχου ενώ για τις μη υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύει ο κανόνας ένας προς πέντε.
"Έτσι τα παιδιά θα φάνε τους πατεράδες" έλεγε σκωπτικά κορυφαίος υπουργός αλλά από την άλλη πρόσθετε ότι "και το κόστος θα μειωθεί και νέο επιστημονικό αίμα θα μπει στο Δημόσιο". Οι αποχωρήσεις λόγω διαθεσιμότητας φαίνεται ότι πάνε προς το τέλος του 2014 αφού η κυβέρνηση επιμένει ότι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδοτήσεων πολλοί περισσότεροι απ όσους θέλει η τρόικα ενώ και η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι υπάρχουν και συνταγματικά κωλύματα. Το ζήτημα είναι πότε θα αποχωρήσουν οι επίορκοι αφού ο κ. Μανιτάκης δηλώνει ότι ο χρόνος που τρέχουν τα υπηρεσιακά συμβούλια πάλι δεν επαρκεί για να γίνει το "ξεσκαρτάρισμα έως τον Ιούνιο".
Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση με την τρόικα και οι δόσεις θα φθάσουν κοντά τις 40 . Μεταξύ 36 και 48 τις προσδιορίζουν στην κυβέρνηση με την τρόικα να πιέζει για τον χαμηλότερο και την κυβέρνηση για τον υψηλότερο αριθμό.