Ένα βήμα πριν από την διευθέτηση, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, ενός ανοιχτού ζητήματος και πηγή διαρκούς προβληματισμού και εσωστρέφειας, αυτού του ευρώ ή της δραχμής, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του “news.gr”.
Ηγεσία και Αριστερή Πλατφόρμα, εν όψει μάλιστα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η θεωρητική διελκυστίνδα περί παραμονής στο ευρώ ή επιστροφής στη δραχμή δεν οδηγεί πουθενά.
Από την πλευρά της η ηγεσία του κόμματος, μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, που επί της ουσίας απενεχοποίησαν τη δραχμή σε μία μεγάλη μερίδα του κόσμου της Αριστεράς, τόσο εντός όσο κυρίως εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεται ότι η προετοιμασία ενός εναλλακτικού σχεδίου για την περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης, όχι μόνο δεν είναι φετίχ, αλλά το αντίθετο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.
Στο σημείο αυτό μάλιστα η Κουμουνδούρου είναι σε ανοιχτή γραμμή με το ΑΚΕΛ. Μόλις χθες ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τ. Χατζηγεωργίου, δήλωσε στην “Αυγή” ότι υπάρχουν αρκετοί στο νησί που “έχουν πολλά εκατομμύρια στο εξωτερικό και με την επιστροφή σε μια υποβαθμισμένη λίρα, θα επιστρέψουν και οι ίδιοι για το αγοραστικό πλιάτσικο”, αλλά ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της άποψης η Κύπρος να ετοιμαστεί για την επιστροφή στο νόμισμά της, λέγοντας χαρακτηριστικά “σωστή κίνηση είναι η κίνηση που γίνεται στην ώρα της”.
Βέβαια στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η Κύπρος, λόγο του μεγέθους της, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, αλλά όπως λένε “σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να προσέλθεις με όλα σου τα όπλα”. Κάπως διαφορετικά το είπε στη Γαλλία ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τονίζοντας ότι “ανάμεσα σε μια Ευρώπη που σέβεται την κυριαρχία των λαών και σε μια Ευρώπη του μερκελικού ευρώ μπορούμε να επιλέξουμε και κατά του ευρώ”.
“Είναι προφανές”, έλεγε χθες στέλεχος κίνησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, “ότι η Κύπρος ‘‘απελευθέρωσε’’ την ηγεσία από τα επικοινωνιακά δεσμά του ‘‘ευρώ ή θάνατος’’ και τώρα μπορεί με μεγαλύτερη ψυχραιμία να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις”. Εξελίξεις σαν αυτές που περιέγραψε χθες ο Γ. Δραγασάκης ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη με το σημερινό μοντέλο λειτουργίας, και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Από τη πλευρά της και η μειοψηφία είναι ικανοποιημένη από την στροφή της ηγεσίας του κόμματος σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις και αντιλαμβάνεται πως ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στην παρούσα χρονική συγκυρία με τόσα μέτωπα ανοιχτά και τις εξελίξεις να τρέχουν, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει.