Η πορεία υλοποίησης της διοικητικής αναδιάρθρωσης και του τι μέλλει γενέσθαι με τους κοπανατζήδες και τους επίορκους υπα;λλήλους στο Δημόσιο κλήθηκε να δώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης στη Βουλή.
Ο υπουργός που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αντιδράσεων για τη στάση που τηρεί στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα κατηγορήθηκε από το βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη, ότι κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο προστάτης των επίορκων, των απατεώνων και των κοπανατζήδων στο Δημόσιο.
"Σε καμιά χώρα, οι υπουργοί δεν απολύουν. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όποιοι απολύονται, απολύονται από πειθαρχικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και όχι απ' τον υπουργό" απάντησε ο Αντ. Μανιτάκης. "Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη. Εφάρμοσα τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όταν δεν είχε εφαρμοστεί επί 70 χρόνια. Τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν, δικαστήρια έχουμε. Οι νόμοι θα τηρηθούν", διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία των πειθαρχικών διώξεων.
Σύμφωνα με αυτά, 1.533 πειθαρχικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων έχουν περιέλθει και εξετάζονται από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και άλλες 320 υποθέσεις εκκρεμούν στα δευτεροβάθμια.
Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι τον Μάρτιο εξετάστηκαν 26 υποθέσεις εκ των οποίων παύθηκαν οριστικά 8 δημόσιοι υπάλληλοι με σχετικές αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.