“Κυβερνητική φαρσοκωμωδία” χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις για συνέχιση του ενιαίου φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού και επενδυτικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, προκαλώντας αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
“Οι τρεις αρχηγοί, βάφτισαν το κρέας ψάρι, κουρέλιασαν το νόμο που είχαν ψηφίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λέει ότι είναι προσωρινό αυτό το μέτρο και οφείλει να λήξει στις 31/12/2012, και η λεζάντα σε αυτή την κυβερνητική φαρσοκωμωδία είναι 'το ειδικό τέλος πέθανε, ζήτω ο ενιαίος φόρος'”, παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης. “Μη λέτε στον κόσμο ότι θα πληρώσει λιγότερα, γιατί δεν σας πιστεύει. Έχετε ψηφίσει, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Νέα Δημοκρατία χέρι-χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ότι θα μαζέψετε από την φορολογία των ακινήτων 3,2 δισεκατομμύρια. Πέστε μας πώς θα τα μαζέψετε”, ρώτησε την πλειοψηφία ο κ. Παπαδημούλης.
“Η είσπραξη του τέλους θα είχε αναχθεί δικαίως σε μείζον ζήτημα, αν συνδεόταν με τη διακοπή του ρεύματος. Αυτό όμως δε συμβαίνει”, απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. “Μένει ένας ικανός μηχανισμός εισπράξεως, χωρίς διακοπή ηλεκτροδότησης. Γιατί αυτό είναι κακό;”, ρώτησε. “Μείωση εσόδων και αύξηση των ελλειμμάτων κανένας από μας δεν θέλει. Το τέλος έχει προσδιοριστεί πως θα είναι μειωμένο σε σχέση με εκείνο που ήταν. Θέλετε να είναι ακόμα πιο μειωμένο; Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Υπάρχει μείωση των τελών της ΕΥΔΑΠ, και σας ενοχλεί. Υπάρχει μείωση του τέλους, άμεση συνταξιοδότηση των συνταξιούχων, υπάρχουν ρυθμίσεις ανακουφιστικές που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, γιατί καταρρέει η ρητορεία σας”, διαπίστωσε ο κ. Βορίδης.
“Πού είναι το πρόβλημα με την είσπραξη του τέλους, αφού δεν κόβεται το ρεύμα;”, αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ). “Δυστυχώς, ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να γίνει κυβέρνηση, εκφράζει την αντίδραση εδώ μέσα, με απαισιοδοξία και κινδυνολογία. Απορώ τι είδους πολιτική προσέγγιση είναι αυτή, όταν διαψεύδονται συνεχώς, όταν η Ελλάδα λαμβάνει επαίνους απ' τις κυβερνήσεις και τις αγορές και εδώ ακούμε μόνον την αντίδραση”, σχολίασε, προσθέτοντας ότι η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό τέλος είναι εικονική. “Δικά τους στελέχη έλεγαν πως θα το καταργήσουν μονάχα για ορισμένες κατηγορίες αδυνάμων συμπολιτών μας. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν σε τι συνίσταται αυτή η κριτική”, παρατήρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
“Ο λαός πρέπει να είναι ευχαριστημένος, διότι πλέον έχει βρεθεί ένας τρόπος να μην ταλαιπωρείται για να πληρώνει τους φόρους του. Ευεργητική λοιπόν η πολιτική”, τόνισε δηκτικά ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ). “Το χαράτσι μειώνεται κατά 15%, αλλά μονιμοποιείται, και όλο το πακέτο πληρωμής των φόρων ακίνητης περιουσίας είναι αυξημένο. Δεν χρειάζονται όλα αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια”, σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
“Το ερώτημα που βάζετε στο λαό, το πώς θα πληρώσει τα μέτρα, είναι ψεύτικο: Για μας, το ερώτημα είναι πώς θα απαλλαγεί από τα μέτρα αυτά”, παρατήρησε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). “Κάθε φορά που έρχεται η τρόικα ή πρόκειται να εκταμιευθεί μια δόση, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί παίζουν το θέατρο της διαπραγμάτευσης. Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως έχουν δεσμευθεί για συνεχή αντιλαϊκά μέτρα”, τόνισε.
“Αφού αναφερθήκατε στο χαράτσι και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, δεν μας εξηγείτε καλύτερα ποιον στόχο φορολόγησης και ποιο όριο έχει το περιουσιολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ;”, παρενέβη αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Γιατί άλλος λέει 300.000 ευρώ, άλλος 500.000 ευρώ. Να μας πείτε τι φόρο θα βάλετε, και όχι να αφήνετε να εννοηθεί πως θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργήσει το χαράτσι”, συμπλήρωσε.
“Εξαγγελία για ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, έχει κάνει προεκλογικά ο κ. Σαμαράς. Περιμένουμε την υλοποίηση και τις προτάσεις σας”, απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης.