"Ο πολιτικός και η πολιτική οφείλουν να προσαρμόζονται στα σημεία των καιρών και στις ανάγκες της κοινωνίας". Με τη φράση αυτή, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε χθες στο "Τιτάνια", αμέσως μετά τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις επιπτώσεις της κυπριακής τραγωδίας στη γραμμή της Κουμουνδούρου.
Η αλήθεια είναι πως οι αποφάσεις του Εurogroup για την Κύπρο είχαν και μία παράπλευρη συνέπεια. Την αναχαίτιση της στροφής Τσίπρα στο λεγόμενο "Κυβερνητισμό".
Ήταν τέτοια η σφοδρότητα της "επίθεσης", που δέχθηκε η κυπριακή οικονομία, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος χθες - αιφνιδιάστηκε. Δεν πίστευε ποτέ ότι θα θίγονταν τα άγια των αγίων του καπιταλισμού : Οι καταθέσεις των πολιτών στα τραπεζικά ιδρύματα. Μοιραία, και μετά το πρώτο σοκ, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.
Οι κόκκινες γραμμές βγήκαν από το συρτάρι και το "πάση θυσία στο ευρώ" έγινε το κόκκινο πανί. Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ - στην κριτική του προς το ευρώ - θα βρει συμμάχους και στην κοινωνία και στο εσωτερικό του κόμματός του, που υπερβαίνουν κατά πολύ τη δύναμη της μειοψηφίας.
Η τελευταία έχει έναν ακόμη λόγο να πιέζει. Τις εξελίξεις στον Περισσό. Όσο στο ΚΚΕ εντείνεται η αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας, τόσο ωριμάζει στα μάτια ενός ολόκληρου κόσμου το πάγιο αίτημα της ενότητας ολόκληρης της αριστεράς. Ωστόσο, προειδοποιεί κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και εγκυμονεί κινδύνους. Η αλλαγή των συσχετισμών εντός της Ε.Ε και η έξοδος από την ΟΝΕ ή και από την Ε.Ε. έχουν πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους για να τα αγνοήσει κανείς.
Σήμερα, ο Α. Τσίπρας θα μεταβεί στη Λάρισα προκειμένου να επισκεφθεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Με νωπή πριν από δύο χρόνια την τραγωδία στη ναυτική βάση Μαρί – Ζηγίου, που κατά πολλούς συνετέλεσε τα μέγιστα στα δεινά της κυπριακής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στο σχέδιο του κόμματός του για Ένοπλες Δυνάμεις νέου τύπου. Μια πρώτη γεύση έδωσε με πρόσφατη συνέντευξή του. Σε αυτή, ο Α. Τσίπρας έκρυβε και μία έκπληξη. Τάχθηκε κατά της κατάργησης του θεσμού της θητείας, λέγοντας ότι οι περισσότερες χώρες, που τον έχουν καταργήσει, δεν έχουν ζήτημα προάσπισης της εδαφικής τους ακεραιότητας.