Μία χρήσιμη εφαρμογή, που ξεκίνησε από την Ολλανδία και έχει διαδοθεί σε 19 χώρες σε όλον τον κόσμο, βρίσκεται “στον αέρα” και του ελληνικού Internet. Πρόκειται για το Politwoops, έναν ιστότοπο αφοσιωμένο στο να αποκαλύπτει τα tweets που οι πολιτικοί επιχειρούν να διαγράψουν από το λογαριασμό τους.
Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, “το Politwoops αποτελεί ένα εργαλείο για πολίτες και δημοσιογράφους που δίνει τη δυνατότητα εξέτασης του προφίλ των πολιτικών, όταν εκείνοι, αφήνοντας πίσω τα αποστασιοποιημένα βουλευτικά έδρανα και το απόμακρο τηλεοπτικό γυαλί, αποφασίζουν να κάνουν χρήση των social media για να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη, να προωθήσουν τις θέσεις τους σε ένα ευρύτερο κοινό ή απλώς για να αναπαράγουν διαδικτυακά πρακτικές προσωπικής προβολής, κρίνοντας ότι έτσι χτίζεται πλέον ένα σύγχρονο πολιτικό προφίλ. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το Politwoops, ως συμπληρωματικό εργαλείο, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να κρίνει τη δημόσια και συχνά ρετουσαρισμένη επικοινωνία ενός πολιτικού με το κοινό, όχι μόνο από όσα γράφονται, αλλά και από όσα αναιρούνται εκ των υστέρων. Ενα μέσο ελέγχου του πολιτικού μηνύματος ή διαλόγου καθώς αμβλύνεται, διαψεύδεται ή αλλάζει μορφή, ανάλογα με τις συνθήκες. Μια υπενθύμιση πως όσα λέγονται και γράφονται δημόσια δε ρετουσάρονται επιλέγοντας “Delete”, με τον ίδιο τρόπο που οι προεκλογικές δεσμεύσεις αναιρούνται, αθετούνται και ξεχνιούνται μετεκλογικά”.
Ήδη στην ιστοσελίδα του Politwoops έχουν αναρτηθεί 2.000 διαγραμμένα tweets, τα οποία έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών μπορεί να βρει κανείς tweets που εστάλησαν κατά λάθος ενώ προορίζονταν για προσωπικά μηνύματα, ατάκες για τις οποίες κάποιοι μετάνιωσαν και θέλησαν να τις πάρουν πίσω, ή και τοποθετήσεις που μάλλον θεωρήθηκαν απρεπείς και αποσύρθηκαν.
Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια από τα “επίμαχα” tweets που έχει μέχρι τώρα συλλέξει το Politwoops: