Μανιτάκης: Η τρόικα δε θέλει απολύσεις, αλλά αναβάθμιση στο Δημόσιο

Δεν είναι η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο το “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Η άποψη αυτή εκφράζεται άλλωστε το τελευταίο διάστημα σε όλους τους τόνους από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι η τρόικα, απ' όσο γνωρίζει, δε θέτει ζήτημα απολύσεων, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου, κάτι που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες το υπουργείο του και προσπαθεί να φέρει εις πέρας, κάτω από την πίεση τόσο των δανειστών της χώρας όσο και του χρόνου.

Ωστόσο, ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι απαιτείται πολύς χρόνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση -”ένα τιτάνιο έργο”, όπως το αποκάλεσε- προκειμένου αυτή να πετύχει και να μην είναι μία ακόμη παρέμβαση όπως όλες αυτές που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και απλώς μετατοπίζοντας το πρόβλημα ή μεταθέτοντάς το στο μέλλον.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ακόμα ότι δεν έχουν εξευρεθεί οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και, εν συνεχεία, σε κινητικότητα, καθώς είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει με προσοχή και συστηματικό τρόπο.

Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προκειμένου να επικυρώσει τα νέα οργανογράμματα των τριών υπουργείων που απομένουν, ενώ, όπως είπε και ο κ. Μανιτάκης, εντός του έτους ελπίζει να έχουν ολοκληρωθεί και τα οργανογράμματα για την αναδιάρθρωση των φορέων της κεντρικής διοίκησης.

Πάντως, όπως έγραφε νωρίτερα το news.gr, οι ελεγκτές της τρόικας –και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ- εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη στάση του προερχόμενου από την ΔΗΜΑΡ υπουργού, αναφορικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Από το Μαξίμου πάντως, τουλάχιστον για την ώρα, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ. Μανιτάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.