Ξιφουλκούν ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Κύπρο

Του Βασίλη Μπεσκένη

Σε θέμα οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί η κρίση στην Κύπρο, αλλά και η συζήτηση, που άνοιξε εκ νέου για ενδεχόμενη έξοδο κρατών - μελών από την Ευρωζώνη. Τα ευρωσκεπτικιστικά διλήμματα έχουν προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στην Κουμουνδούρου, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκούν ανοιχτά κριτική στην ευρωκεντρική στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος και τη Συγγρού να επιχειρεί να επωφεληθεί από τη βαβέλ, με στόχο να αναδείξει την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής της Κουμουνδούρου.

Η ΝΔ επιδιώκει να επαναφέρει στο προσκήνιο την κακοφωνία, που αναπτύσσεται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη – κεντρικό στοιχείο των προεκλογικών αναμετρήσεων του 2012 -, παίρνοντας αφορμή από δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου. Σε σχετική ανακοίνωση της Συγγρού χθες, αποτυπώνονταν οι αντιδιαμετρικές θέσεις κομματικών αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση 19 στελεχών, με την οποία υπενθύμιζαν στον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Γ. Μηλιό, ότι "η πεμπτουσία της πολιτικής δεν είναι προφανώς το νόμισμα".

Η Κουμουνδούρου περιορίστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση, να απαντήσει ότι "οι μεν ανακοινώσεις της ΝΔ είναι για γέλια, η δε πολιτική της για κλάματα". Είναι, ωστόσο, προφανής η αμηχανία, που επικρατεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου, δεδομένου και του συνολικού κλίματος αβεβαιότητος, που επικρατεί ελέω των εξελίξεων στην Κύπρο, διαμορφώνεται για το ΣΥΡΙΖΑ μια εικόνα πολιτικής σύγχυσης.

Το γεγονός αυτό, άλλωστε, πυροδότησε μία επιπλέον κόντρα χθες, ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, με αφορμή τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Μεγαλόνησο. "Ο κ. Τσίπρας, με την ανεύθυνη πολιτική του, πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και υποδείξεις στον Κυπριακό Λαό ;", διερωτήθηκε με ανακοίνωσή του ο κ. Κεδίκογλου.