Τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για εγγύηση των καταθέσεων στην Ελλάδα "σε αντίθεση με τα όσα λέει ο επικεφαλής του Eurogroup και ο κ. Γιούνκερ" έλαβε, σύμφωνα με δήλωσή του, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Καμμένο για την απόφαση της Ευρωομάδας για την Κύπρο, ο δε πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών "αποφάσισε να κάνει μια εκ των υστέρων ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, γιατί μέχρι σήμερα, καμία πληροφορία από αυτές που έχουμε ζητήσει ως κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει".
Άσκησε κριτική για τις συγχωνεύσεις τραπεζών "χωρίς να έχουμε τις εκθέσεις της Black Rock" κι έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης για τις αποφάσεις "για άσκηση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής στο Eurogroup".
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η Κύπρος σπρώχνεται "στην αλλαγή δήθεν του οικονομικού της μοντέλου, με καταστροφή ουσιαστικά της κυπριακής οικονομίας και με συνδρομή της Ελλάδος και η πρώτη βασική διαφορά είναι η πολιτική απόφαση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να προχωρήσει στην ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατάργηση δηλαδή, της έθνους-κράτους και αυτή είναι η κύρια πολιτική διαφορά".
Επίσης, έκανε λόγο για δήμευση καταθέσεων και κατάργηση της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, που, όπως είπε, οδηγούν στην αλλαγή του μοντέλου τραπεζικής πίστης και υποστήριξε ότι "υπάρχει σοβαρό θέμα με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών ότι θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως προβλέπεται από το νόμο μέχρι το τέλος Απριλίου. Και μάλιστα, είπε ότι θα χρειαστούν ίσως καμιά δεκαπενταριά μέρες από το Μάιο".
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο αυτό σημαίνει αλλαγή του νόμου, αλλαγή της πολιτικής και αποτυχία της συγκεκριμένης πολιτικής.
"Μια αποτυχία που επιβεβαιώνει όλους εμάς που μιλάμε για την λάθος πολιτική που ασκεί το Eurogroup, υπό την επικυριαρχία της κας Μέρκελ και της Γερμανίας", όπως είπε.
Εκτίμησε ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις για τη χώρα μας στον τομέα της ναυτιλίας και το Τουρισμού από τις εξελίξεις, ενώ είπε ότι δεν έχουν καταγραφεί ουσιαστικά ακόμη οι ζημιές τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κύπρο, πέρα από την καταστροφή του τραπεζικού μοντέλου της μεγαλονήσου.
Ο κ. Καμμένος είπε, τέλος, ότι πριν έντεκα μήνες, στην Κύπρο σε ερώτηση που έκαναν στον υπουργό Οικονομικών η απάντηση ήταν ότι το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα είχαν ελέγξει τη βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών και εγγυούνταν τότε - πριν έντεκα μήνες - με το crash test, το οποίο έγινε ότι οι κυπριακές τράπεζες ήταν βιώσιμες.
"Πως ξαφνικά μέσα σε έντεκα μήνες έπαψαν να είναι βιώσιμες; Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι επέτρεψαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια μέσω του PSI , της αγοράς των ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά; Πως άφησαν μια ιδιωτική τράπεζα που θα μπορούσε να πτωχεύσει και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι του χειρισμού αυτής της τράπεζας, να το επωμιστεί ένας ολόκληρος λαός, ο Κυπριακός λαός;", αναρωτήθηκε.
Κατέληξε λέγοντας ότι για το κόμμα του, "η Κύπρος δεν είναι μακριά" και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συμπαραταχθούν "απέναντι σε αυτή την πολιτική της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης, της κατάργησης του έθνους - κράτους και της επικυριαρχίας της Γερμανίας, σε μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή την οποία εισήρθαμε".