Τη διεθνοποίηση των προβλημάτων στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, που προκαλούν οι αποφάσεις των κυρίαρχων μηχανισμών της Ε.Ε., θα επιχειρήσει από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στον πυρήνα της εκτίμησης των στελεχών του κόμματος βρίσκεται το γεγονός ότι μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο, αλλά και τα όσα θα ακολουθήσουν, η κρίση μοιάζει να λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Στον αντίποδα των όσων ισχυρίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας στον Α. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή, ότι η κρίση στην Κύπρο δε θα επηρεάσει τη χώρα μας (στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ιδεολόγημα του υπουργού Οικονομικών), οι αντικρουόμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων λειτουργούν επιβεβαιωτικά των όσων εδώ και μέρες ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου: ότι η Ευρώπη αλλάζει στρατηγική και ότι η Κύπρος ήταν το πειραματόζωο.
Την αρχή έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ, λέγοντας ότι το παράδειγμα της Κύπρου θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ακολούθησε η κα Σαντάλ Χιουζ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μπαρνιέ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται οι τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ως “εργαλεία” για τη διάσωση τραπεζών, και τέλος ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, που τα έψαλε στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η Γερμανία “δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ”.
Και το ερώτημα που προκύπτει, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τί θα απαντήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, αν για παράδειγμα η τρόικα που έρχεται σε λίγες ημέρες, απαιτήσει και στη χώρα μας ανάλογο κούρεμα καταθέσεων;
Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο φόβος δεν είναι αν οι μεγαλοκαταθέτες χάσουν μέρος των χρημάτων τους, ούτε αν είναι σωστό να υπερασπίζεται κάποιος οικονομίες τύπου “niches”, αλλά ότι με ευθύνη των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων κινδυνεύει πλέον να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος ολόκληρη η Eυρωζώνη, συμπαρασύροντας οικονομίες και κόπους δεκαετιών, ακόμη και ολόκληρους λαούς, όπως γίνεται σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο. Για αυτό απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση κυρίως εκ μέρους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Μία πρώτη αρχή θα γίνει από σήμερα με αφορμή τη σύσκεψη του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Βουλή. Στη σύσκεψη ο Α. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Εθνικό Γραμματέα του Γαλλικού Κοmμουνιστικού Κόμματος, Pierre Laurent, που είναι και Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Maite Mola, την ευρωβουλευτή του Πορτογαλικού Μπλόκο, Marisa Matias και τον βουλευτή του PCRM Μολδαβίας, Grigore Petrenco, να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάδειξη των προβλημάτων και την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας διαφορετικής λύσης, η οποία θα κινείται στον αντίποδα των σημερινών ασκούμενων πολιτικών. Πολλώ δε μάλλον που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, η τρόικα έρχεται σε λίγες μέρες στη χώρα μας με πιο “άγριες διαθέσεις” και με εντολή να πιέσουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα, η αφωνία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ολέθρια για τον τόπο, όπως ολέθρια ήταν και η στάση τους απέναντι στην Κύπρο. Οι χθεσινές αποστάσεις που κράτησε από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πάμπος Χαραλάμπους, μιλώντας στον Βήμα fm, είναι ενδεικτικές, καταλήγουν στην Κουμουνδούρου.