Η ισοπέδωση της Κύπρου “σπρώχνει” την Αθήνα

Η κυβέρνηση επιχειρεί σε δυο επίπεδα να εκμεταλλευτεί τις οδυνηρές και ισοπεδωτικές για την Κύπρο αποφάσεις. Σε πρώτο επίπεδο η τρικομματική κυβέρνηση συντονισμένα βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να υπερθεματίσουν για το "όχι" της Κυπριακής Βουλής χωρίς να συνυπολογίζουν το πλαίσιο λειτουργίας και δράσης της ΕΕ και της τρόικας. Η Λευκωσία υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση για να μην οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, και αναγκάστηκε να αποδεχθεί αποφάσεις που επί της ουσίας καταστρέφουν το οικονομικό της μοντέλο και για πολλούς πολύ χειρότερες από εκείνες που έχουν ληφθεί για την Ελλάδα.

Με βάση αυτή την προσέγγιση η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει την "ανεδαφική και αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ" και να πείσει τους πολίτες ότι μόνον με ρεαλισμό και διαπραγμάτευση χωρίς κραυγές στα πεδία που είναι δυνατόν να γίνουν βελτιώσεις είναι δυνατόν να αλλάξουν πολιτικές της τρόικας.

"Το όχι είναι εύκολο να το λες. Το ζήτημα είναι να ξέρεις πότε θα το πεις αφού όμως προηγουμένως έχεις εναλλακτικό σχέδιο που μπορεί να πείσει τους διαπραγματευτές" σημειώνει κορυφαίος υπουργός. Είναι πλέον προφανές ακόμη και για όσους από  τον ΣΥΡΙΖΑ εθελοτυφλούν πως οι πολιτικές και οικονομικές προτάσεις τους οδηγούν τη χώρα εκτός ευρώ, τονίζει  κορυφαίος υπουργός.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις για την Κύπρο  και τις επιπτώσεις τόσο στην Μεγαλόνησο όσο και για τους Έλληνες που συνδέονται επιχειρηματικά ή και τραπεζικά με την Κύπρο, δείχνει μια ποιοτική βελτίωση στις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αλλά είναι άγνωστο εάν θα συνεχιστεί και προς ποια κατεύθυνση.

Σε δεύτερο επίπεδο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προχωρήσει χωρίς δεύτερη καθυστέρηση όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας ώστε να μην υπάρχουν νέα προβλήματα και καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων. "Ολοι πλέον οι βουλευτές ακόμη και εάν δεν το έχουν αντιληφθεί, οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αντιδράσεις ή συγκρούσεις ή ηρωισμούς. Υπάρχουν δυνατότητες για διαπραγματεύσεις και ρεαλιστικές αντιπαραθέσεις αλλά όχι για αρνήσεις χωρίς σχέδιο. Ακόμη και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ πρέπει να δείξουν κατανόηση" λέει κορυφαίος υπουργός.

Μόλις καταπέσει η σκόνη από την Κυπριακή κρίση ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα στα μέτρα που οφείλει η κυβέρνηση να λάβει έναντι των δανειστών ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις αλλά και για μην υπάρχει άλλοθι στην τρόικα για να θέτει διαρκώς και νέες απαιτήσεις, καθώς όλοι συμφωνούν ότι οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα.