Συνάντηση Παπούλια – Στουρνάρα για τα αποτελέσματα της κυπριακής διάσωσης

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αποφασίστηκε να ενημερώσει στις 14:00 της Τρίτης 26 Μαρτίου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία για την Κύπρο. Στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται εντός της Τρίτης να δοθεί λύση και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η συμφωνία για την Κύπρο προβλέπει "κούρεμα", χωρίς να γίνει γνωστό το ύψος του, (κατά κάποιες πληροφορίες, θα ξεπερνά το 30%), για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου.

Η Λαϊκή τράπεζα σπάει σε "καλή" και "κακή" και το δάνειο των 9 δισ. ευρώ από τον ELA το αναλαμβάνει η Κύπρου.

Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή δεν πειράζονται, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα ποσά άνω του συγκεκριμένου ορίου στην τράπεζα αυτή, καθώς – ως γνωστόν – δεν είναι εγγυημένα.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα τεθούν αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι αυτοί, πέραν των πληροφοριών – μεταξύ άλλων - για συγκεκριμένο όριο αναλήψεων ανά ημέρα και χρήσης των ποσών ανά εβδομάδα και για απαγόρευση μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.