Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών - Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη - στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάστηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στη συνέχεια την αξιολόγηση των δομών σε φορείς του Δημοσίου, καθώς και την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας των υπαλλήλων και τη μείωση των δαπανών του προσωπικού.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ανοιχτά θέματα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την τρόικα, ενώ σύντομα θα πρέπει να συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την οριστικοποίηση των τελευταίων οργανογραμμάτων σε πέντε υπουργεία (Οικονομικών, 'Αμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης).
Κατά την έξοδό του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος δεν θα πτωχεύσει και ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες.
Ακολούθησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τόνισε ότι "οι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους”, σε ό, τι αφορά το “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων.
“Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Κύπρου, αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου. Η απουσία ενός διαφανούς τραπεζικού συστήματος πρέπει να υπάρξει και να προχωρήσει. Η Ελλάδα συμπαρίσταται, η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο", συνέχισε ο κύριος Κουβέλης.
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά κρίσιμα θέματα ενόψει της επιστροφής της τρόικας ο Φώτης Κουβέλης είπε, ότι συζητήθηκε μόνο η διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ όταν ρωτήθηκε για πιθανές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση και κινητικότητα ύστερα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.
Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ είπε: "Θα θεωρήσω νέο μέτρο τη συνέχιση του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ, μετά το Μάιο".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε με τη σειρά του ότι το Eurogroup “έκανε ένα ιστορικό λάθος”. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διορθώσει το ιστορικό σφάλμα, το οποίο διέπραξε και να “αποτραπούν οι παρενέργειες”.
Κι αυτός με τη σειρά του επανέλαβε ότι η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι δεδομένη, ενώ όπως είπε προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Έλληνες καταθέτες, “το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι θωρακισμένο”. Ο κύριος Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας ότι “μπορούν να βρεθούν λύσεις και να βοηθήσουν και κράτη εκτός Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση”.
Αναφερόμενος στη χώρα μας τόνισε ότι, “πρέπει να δούμε τα προβλήματα με διορατικότητα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει την ευελιξία της Κύπρου”.
Ο επικεφαλής του κόμματος της Ιπποκράτους, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να αποχωρήσουν οι ακατάλληλοι από το Δημόσιο, να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα της δόσης προς την Ελλάδα, αναφέροντας: “Το μεγάλο θέμα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την τρόικα και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να κλείσουμε το θέμα αυτό”.
Δηλώσεις έκανε όμως έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι "οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να παίζουν ορισμένοι μικροκομματικά παιχνίδια".
Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.