“Ναι, θα τα καταφέρουμε!”, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", αναφερόμενος στην προσπάθεια για ανάπτυξη, και εξηγεί πως “έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι' αυτό”.
Υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι να γίνει μια “μεγάλη έκρηξη, big bang δημιουργίας και ευημερίας”, και προσθέτει: “Κάποιοι ονειρεύονται τη "μεγάλη έκρηξη" που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας μας! Μόνο που αυτό δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης. Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη "Μεγάλη Έκρηξη" δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της. Αυτό δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι κοντά! Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως έθνος. Και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία”.
Ερωτηθείς για την πορεία των εσόδων, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι είναι εντός των στόχων. “Είμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, γιατί το παραμικρό μπορεί να πάει στραβά. Αλλά ως τώρα έχουμε πιάσει το συνολικό μας στόχο. Κι έχουμε θέσει σε λειτουργία μηχανισμό "έγκαιρης προειδοποίησης", ώστε να μη βρεθούμε σε "δυσάρεστες εκπλήξεις". Να μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε εγκαίρως. Αλλά, το ξαναλέω, μέχρι στιγμής είμαστε μέσα στους στόχους κι ελαφρώς καλύτερα από τους στόχους. Όμως, δεν εφησυχάζουμε”.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου, τονίζει πως προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση αδικιών. “Τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και, παράλληλα, προσπαθούμε, όπου μπορούμε, να εξουδετερώσουμε κάποιες επώδυνες επιπτώσεις του προγράμματος. Κι ό,τι δεν μπορούμε να το εξουδετερώσουμε τώρα, το προγραμματίζουμε για αργότερα. Αλλά δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Και καμιά από τις αδικίες, που έγιναν και ακόμα υπάρχουν, δεν τις ξεχνάμε”, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: “Όλα θα τα διορθώσουμε στην ώρα τους. Όμως η μεγαλύτερη αδικία είναι η τεράστια ανεργία. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα”.
Η ανεργία, τονίζει ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπιστεί με προσέλκυση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεις και εξηγεί: “Όταν παίρνουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου που σήμερα είναι ανενεργό -δεν παράγει τίποτε, αντίθετα απαξιώνεται- και το μετατρέπουμε σε "κεφάλαιο", δηλαδή σε κάτι που παράγει εισόδημα και υπεραξίες, τι κερδίζουμε; Πρώτον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, γεννιέται εισόδημα που διαχέεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Τρίτον, δημιουργούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέταρτον, παράγονται φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και πέμπτον, δίνεται κάποιο τίμημα που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο αμέσως, για να μειωθεί το έλλειμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να πληρώσουμε μικρότερους τόκους”.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος πως η χώρα θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση επισημαίνοντας πως μέσα στο 2013 θα ξεπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. “Όσα χρήματα χρωστάει, αλλά δεν πληρώνει το κράτος επί τρία χρόνια, ξεπληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες! Κι αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία”, τονίζει.
Σημειώνει ότι θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το Πάσχα, θα πέσει στην αγορά το πρώτο τμήμα από το ΕΣΠΑ, αλλά και χρηματοδοτήσεις από ειδικά εργαλεία ρευστότητας που έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ, και ουσιαστικά “θα ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας”. “Τους επόμενους μήνες θα φανεί η διαφορά στην πραγματική οικονομία. Κι ύστερα θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Ακόμα και οι λεπτομέρειες έχουν κανονιστεί. Αρκεί να έχουμε ήρεμο κλίμα μέσα στη χώρα”, λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετοι με τις επενδύσεις και με τις αποκρατικοποιήσεις. “Προσέξτε: δεν είναι απλά αντίθετοι με τις επενδύσεις ή με τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι κάτι χειρότερο: δεν προτείνουν κάποιο διαφορετικό σχέδιο, κάποια διαφορετική ιδέα. Είναι αντίθετοι σε όλα. Σε κάθε τι! Προσπαθούμε να λειτουργήσει ξανά, στοιχειωδώς το κράτος, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, προσπαθούμε να ανοίξουμε εργοστάσια κατειλημμένα από καιρό και δημόσια οικήματα κατειλημμένα από καιρό; Τους έχουμε απέναντί μας. Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας, που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί μας!”.