Επειδή η ανεργία στην Ελλάδα είναι τόσο διάχυτη, άνεργοι, δυσαρεστημένοι άνθρωποι προσφεύγουν σε ακραία κόμματα, αναφέρει σε ειδικό αφιέρωμα του το γνωστό αμερικάνικο think tank Stratfor.
Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν λαϊκίστικα ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, και τον αριστερίστικο κατά της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Stratfor, προσθέτοντας ότι "με την ανεργία στη χώρα να βρίσκεται στο 27%, δεν θα αποτελέσει έκπληξη να δούμε την ακροδεξιά και την ακροαριστερά να προσελκύσουν περαιτέρω δύναμη από όσους είναι βαθύτατα δυσαρεστημένοι, λόγω των συνεπειών της κρίσης".
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση αριστερού ριζοσπαστισμού, που αρκετές φορές τείνει στη βία, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Stratfor, που τονίζει ότι η δεκαετία του 1970 έδειξε το πώς αναδείχτηκε η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", ενώ τα πρόσφατα χρόνια είχαμε την εμφάνιση παρόμοιων ομάδων όπως ο "Επαναστατικός Αγώνας" και η "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς".
Συνεχίζοντας την ανάλυση του, το Stratfor εκφράζει την ανησυχία του για τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις. Τον Ιανουάριο του 2013, υπενθυμίζει, τοποθετήθηκαν γκαζάκια σε σπίτια πέντε δημοσιογράφων στην Ελλάδα, μεταφέροντας ουσιαστικά τη βία στα σπίτια των στόχων τους, αντί στους χώρους εργασίας όπως συνήθιζαν. Η φωτιά μπορεί να γίνει ένα αρκετά θανατηφόρο όπλο, και εάν οι επιθέσεις με γκαζάκια συνεχιστούν είναι μόνο θέμα χρόνου να πεθάνει κάποιος.
Επιπλέον, η κοντινή γεωγραφική απόσταση της Ελλάδας και της Ιταλίας από τις μαύρες αγορές όπλων των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού think tank, ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις θα είναι εις θέση να αγοράσουν βαρύ οπλισμό. Ο πυραυλοκίνητος εκτοξευτής χειροβομβίδων και το σέρβικου τύπου πιστόλι "Zastava", που βρέθηκαν στην κατοχή του "Επαναστατικού Αγώνα" όταν συνελήφθησαν, αποτελεί τρανή απόδειξη της διαθεσιμότητας τέτοιων όπλων στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζουν.