Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της "Public Issue", που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα κυρίως στο ευρωπαϊκό νότο, αναλύουν στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για ευχάριστο πονοκέφαλο.
Κι αυτό διότι την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε στο LSE επαναλαμβάνοντας την πρόταση του κόμματός του για διεθνή συνδιάσκεψη για το ελληνικό πρόβλημα στα πρότυπα εκείνης του Λονδίνου το 1953 για την Γερμανία, τα μαντάτα από την Αθήνα έδειχναν μεν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε διαρκή άνοδο τον ευρωσκεπτικισμό των πολιτών και τις αρνητικές γνώμες για το ευρώ.
Κι αυτό την ώρα που η ηγεσία δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλει τη χώρα στην Ε.Ε. και στην ΟΝΕ. Δηλώσεις που φέρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας και μη, απέναντι στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά απέναντι και σε μια σημαντική μερίδα στελεχών και οπαδών του οι οποίοι παρά τα αντιθέτως λεγόμενα δεν ανήκουν μόνο στο χώρο της μειοψηφίας. Την ίδια ώρα ο Α. Αλαβάνος έχει ανακοινώσει ότι το σχέδιο Β΄ υπέρ της επιστροφής στη δραχμή θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές του 2014.
Στην παρούσα φάση όμως ο εντεινόμενος ευρωσκεπτικισμός και η αμφισβήτηση του ευρώ, τόσο εντός, όσο και εκτός της Ευρώπης (ειδικά στην Ιταλία ο Μπέπε Γκρίλο σαρώνει στις δημοσκοπήσεις) μπορεί να αποδειχθεί χρυσός για την Κουμουνδούρου. Κι αυτό διότι θα της επιτρέψει να προσθέσει ακόμη ένα διαπραγματευτικό χαρτί στη φαρέτρα της, ίσως το πιο ισχυρό (αυτό της εξόδου από την ΟΝΕ) απέναντι στους δανειστές μας χωρίς τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για αντιευρωπαϊσμό. Παράλληλα θα τύχει θετικότατης αποδοχής από την πλευρά της μειοψηφίας η οποία δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τους υποστηριχτές της λιτότητας με "ανθρώπινο πρόσωπο" και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει το ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί ανάλογες θέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Μυλωνάς, με κείμενό του στο διαδίκτυο έκανε λόγο για κάποιους στο κόμμα "που απλά οραματίζονται κυβερνητικούς θώκους και αξιώματα, επιθυμώντας μια πάση θυσία και με οποιοδήποτε τίμημα εκλογική πλειοψηφία, συμμαχώντας όχι μόνο με το διάβολο αλλά και με τη μάννα του την ίδια". Παράλληλα διαμήνυε ότι όποιος έχει μπερ¬δέ¬ψει το 1981 με το 2013 πολύ γρήγορα θα προσγειωθεί ανώμαλα γιατί θα διαπιστώσει ότι "οι τρίτοι δρόμοι κλείσανε".
Το διαδίκτυο επέλεξε και το μέλος της Γραμματείας Σ. Παπαδόγιαννη για να σημειώσει ότι "οι διαρροές προς τον τύπο από τις κλειστές κατά τ' άλλα συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν πράξη πολιτικής ανευθυνότητας", αναφερόμενη στις πληροφορίες που ήθελαν την Αριστερή Πλατφόρμα να θέτει θέμα ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου. Παράλληλα σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι η "κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας" συνιστά δέσμευση της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως συμβαίνει πολλές φορές στη χώρα μας οι διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας ενδέχεται να ξεπεράσουν τους προβληματισμούς στο εσωτερικό των πολιτικών σχηματισμών.