Στο Λονδίνο θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, προκειμένου να μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με θέμα "Ο τρόπος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση", ενώ θα συναντηθεί με βουλευτές και στελέχη της σκιώδους κυβέρνησης του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας.
Για τους συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή παρουσία του στην γνωστότερη σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Ευρώπης ολοκληρώνει έναν σχεδόν τρίμηνο κύκλο προσπαθειών διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος. Όσο για τις συναντήσεις Τσίπρα στο εξωτερικό με "ετερόκλητους" πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, οι ίδιοι συνεργάτες σημειώνουν με νόημα ότι η Αριστερά "δεν είναι ''σύγχρονη'' και ''ευρωπαϊκή'', όταν εγκλωβίζεται στη δική της εσωστρέφεια και είναι όμηρος γραφειοκρατικού χαρακτήρα αγκυλώσεων".
Ακόμη όμως κι αν κάποιοι βιάζονται να εντάξουν την ομιλία του Α. Τσίπρα στο Λονδίνο στις γνωστές κινήσεις του που δείχνουν μια στροφή προς τον ρεαλισμό και τον λεγόμενο κυβερνητισμό, όπως η συνάντηση με τον Σόιμπλε και με εκπροσώπους του ΔΝΤ στην Νέα Υόρκη, λίγοι γνωρίζουν ότι το LSE είναι ένα από τα δύο κατά βάση οικονομικά πανεπιστήμια του Λονδίνου (το άλλο είναι το LBS) όπου "υπηρετεί" την κεϋνσιανή σχολή σκέψης και διαθέτει μια από τις καλύτερες και γνωστότερες έδρες Μαρξισμού. Από τα θρανία του έχει περάσει ο μισός ελληνικός πολιτικός κόσμος, όπως ο μέντορας επί των οικονομικών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης.
Για όσους το επισκέφτηκαν στο παρελθόν, στα χρόνια της "οργής", ήταν σαν σκηνή της ταινίας "Κουρδιστό Πορτοκάλι", σε αντίθεση βέβαια με τον "αντίπαλο" του το LBS, το πανεπιστήμιο των ακραία νεοφιλελεύθερων συμβούλων της Θάτσερ και "άντρο" του μονεταρισμού όπου δεν μπορούσες να δώσεις εξετάσεις αν φορούσες μπλου τζήν. Όχι πως ο Α. Τσίπρας ασπάζεται πλήρως τις απόψεις του Keynes αφού ο τελευταίος φυσικά και δεν εξυμνούσε τον καπιταλισμό, αλλά δεν επιδίωκε και τον ενταφιασμό του. Για όσους τον γνωρίζουν μεταξύ του μονεταριστή πρώην κεντρικού τραπεζίτη του FED Alan Greenspan και του αντικαταστάτη του νεο-κεϋνσιανού Ben Bernanke θα διάλεγε τον τελευταίο.
Γνωρίζοντας όμως ότι πρόκειται για μια κρατική τράπεζα που κάνει παιχνίδι στο δικό της γήπεδο, σε αντίθεση με την χώρα μας που φωνάζει το "Habemus μνημόνιο" με Ευρωπαίους επίτροπους σε ιδιωτικές τράπεζες που κρατιούνται εν ζωή με χρήματα των πολιτών. Όσο για τους εσωκομματικούς "επικριτές" του εσχάτως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει επικίνδυνα με την άποψη ότι οι Κεϊνσιανές θεωρίες είναι ο Μαρξισμός της εποχής μας. Αυτά όμως είναι θέμα του επικείμενου συνεδρίου στους ρυθμούς του οποίου αναμένεται να εισέλθει με την επιστροφή του από το Λονδίνο.