Νέα άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή σε μυστική ψηφοφορία για τον ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη κατά την προεκλογική περίοδο σε τηλεοπτική εκπομπή.
Συγκεκριμένα με 205 ψήφους "υπέρ", 3 ψήφους "κατά" και μία ψήφο "παρών", η Ολομέλεια αποφάσισε την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Κατά της άρσης ασυλίας του κ. Κασιδιάρη ψήφισαν ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καράμπελας, ενώ "παρών" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός.
Σχετικά με τη στάση του στην ψηφοφορία, ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε με δήλωσή του πως "ήθελα να δώσω μια ευκαιρία στον κ. Κασιδιάρη να ζητήσει συγνώμη για την πράξη του" και ξεκαθάρισε ότι "δεν είχα σκοπό να δώσω άφεση αμαρτιών".
"Δεν ξέρω εάν είμαι έξω από την γραμμή του κόμματος, εγώ σας είπα τη θέση μου. Ο γραμματέας του κόμματος στη Βουλή εκφράζεται ως βουλευτής. Η δήλωση λοιπόν, του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, είναι αυτή που σας είπα. Του γραμματέα είναι ό,τι λέει η επιτροπή δεοντολογίας, ό,τι λέει η πλειοψηφία. Δεν ψήφισα ενάντια στη γραμμή του κόμματος, θεώρησα ως άνθρωπος και ως πολιτικός σε αυτή την ακραία πράξη να του δώσω μια ευκαιρία να καταλάβει. Συνειδητή πράξη είναι η πράξη καταδίκης, δεν είναι η πράξη ψήφου. Όλες οι πράξεις ειναι συνειδητές όπως και η πράξη ψήφου. Του έδωσα ένα άλλοθι να ζητήσει συγνώμη. Ερμηνεύστε την πράξη μου όπως θέλετε, αρκεί να μου βάλετε μια καλή φωτογραφία", σχολίασε ακόμα ο κ. Κεφαλογιάννης.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καράμπελας δήλωσε μετανιωμένος για την ψήφο του. "Έκανα λάθος, ήθελα να περάσω άλλα μηνύματα", τόνισε, και συνέχισε: "Αν ψήφιζα αυτή τη στιγμή, θα ψήφιζα υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη. Ήθελα να περάσω το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν αρκεί μια καταδίκη από ένα ακροατήριο για να καταδικάσουμε τη βία, αλλά συνολική καταδίκη απο όλη την κοινωνία. Έκανα φάουλ κομματικό, το παίρνω πάνω μου".
Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, που υπογράμμισε: "Εκ παραδρομής στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ψήφισα όχι, ενώ έχοντας ιδία γνώμη του επεισοδίου, σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω ναι".
Όσον αφορά το Δημήτρη Κρεμαστινό, που ψήφισε "παρών", ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως έφτασε στη Βουλή στο τέλος της ψηφοφορίας και δε γνώριζε το θέμα.
Η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας και του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου με 170 "υπέρ", 32 "κατά" και 7 "παρών".
Αν και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί η ασυλία του "για να αθωωθεί και πάλι πανηγυρικά", όπως ο ίδιος προέβλεψε, απαίτησε να αρθεί ταυτόχρονα και η ασυλία των δύο γυναικών πολιτικών, που τον προσέβαλαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, και έχει υποβάλει μηνύσεις σε βάρος τους, αλλά η διαδικασία προχωρά με σημαντική χρονική υστέρηση. "Όσοι νομίζουν ότι στήνοντας δικαστήρια σε βάρος της Χρυσής Αυγής θα ανακόψουν την ραγδαία άνοδό της είναι γελασμένοι" είπε ο κ. Κασιδιάρης και χαρακτήρισε "γελοία" την αυτεπάγγελτη κατηγορία σε βάρος του για απόπειρα σοβαρής σωματικής βλάβης. Όπως μάλιστα κατήγγειλε, η άσκηση δίωξης έγινε καθ΄ υπόδειξη δημοσιογράφου που μετείχε στην εκπομπή, πήρε τηλέφωνο στην εισαγγελέα και με την φράση "Ελένη, έχω θέμα" υπέδειξε ουσιαστικά την άσκηση δίωξης. Όπως είπε, πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που τώρα πάει στον ανακριτή για την υπόθεση του Μιχάλη Κυριακίδη.
"Εγώ δεν καταδέχθηκα να μηνύσω τον κ. Κασιδιάρη. Ούτε καν καταδέχθηκα να πάω στον ιατροδικαστή αν και η μελανιά ήταν εκεί 20 μέρες" είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. "Είμαι πολύ σκληρή εγώ για να πεθάνω" συνέχισε η κ. Κανέλλη και υπογράμμισε ότι κανονικά για τον κ. Κασιδιάρη θα έπρεπε να έχει αρθεί η ασυλία του από τον πρώτο μήνα, αλλά με τη βοήθεια άλλων προσώπων διέφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό για να γλυτώσει το αυτόφωρο. Η κ. Κανέλλη έσπευσε, επίσης, να επισημάνει ότι "υπάρχουν και πολύ καλά αρωματικά σαπούνια, που δεν μπορούν να ξεπλύνουν την ναζιστική μυρωδιά, σαπούνια που δεν είναι φτιαγμένα από σάρκες ανθρώπων". Σχολιάζοντας την αναφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής στα "περί πανηγυρικής αθώωσης" στο προηγούμενο δικαστήριο, η κ. Κανέλλη τόνισε ότι το αποτέλεσμα "παίχτηκε" στην αξιοπιστία των μαρτύρων και επισήμανε ότι ο κ. Κασιδιάρης καθυστέρησε τη δίκη αυτή επί 8 χρόνια.