Υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο η αρμόδια προανακριτική επιτροπή να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή των συγγενών του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
"Δεν αποκλείεται οτιδήποτε είναι νόμιμο και αυτό είναι νόμιμο", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Πάντως οι ίδιοι κάνουν την εκτίμηση ότι μπλέχτηκαν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από... σύμπτωση. Στο υπόμνημα της η κυρία Ελένη Παπακωνστατίνου αναφέρει: "Δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αν μη τι άλλο, ο πατέρας μου, Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου, διήνυσε ουσιαστικά την ζωή του ως κοινοβουλευτικός άνδρας, υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές του κοινοβουλευτισμού, ακόμα και σε δύσκολες εποχές. Εν τούτοις, από σειρά άτυχων συμπτώσεων, εμφανίζομαι ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Οι υποψίες είναι αβάσιμες".
Σημειώνεται ότι κατηγορούνται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση δημοσίου εγγράφου, με σκοπό προσπορισμό αθέμιτου οφέλους, με ζημιά σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος της φοροδιαφυγής με φόρο άνω των 150.000 ευρώ και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Στις έγγραφες καταθέσεις τους προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίες έχουν σταλεί και στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Συμεών Σικιαρίδης και η σύζυγος του Ελένη Παπακωνταντίνου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: "Δεν διατηρούσαμε δεσμούς συντροφιάς μαζί του, συνδέθηκε με πολιτικό χώρο, έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Η ανάμειξή του στην πολιτική και μάλιστα στην περιφέρεια της Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να κρατηθούν σε απόσταση. Δεν τον στηρίξαμε πολιτικά εκεί. Ο ξάδελφός μας είχε αυτοδυνάμως προς περιφρούρηση της δικής του πολιτικής φυσιογνωμίας λόγο να μη θέλει να συνδέεται το όνομά του με λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα. Μάλιστα δε, σήμερα σε εποχή που η χώρα μαστίζεται από ανέχεια. Συνεπώς και να ήθελε υποτεθεί ότι - πράγματι- ο πρώην υπουργός Οικονομικών νόθευσε κείμενο που εξέθεσε σε αρνητική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι. Χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται προς παρακίνησή του οποιαδήποτε παραίνεση οιουδήποτε".