Νέα αναβολή στη συνάντηση Σαμαρά – Τρόικας

Τα μεγάλα “αγκάθια” στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν στην αυριανή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Στη συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως πήρε νέα αναβολή για το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00, ο πρωθυπουργός επιθυμεί την επίτευξη μίας συμφωνίας, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες όταν θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Η αναβολή αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι στις σημερινές συναντήσεις της τρόικας στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος σε μια σειρά από ζητήματα.

Πάντως, από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως, επειδή υπάρχουν ακόμα τεχνικές εκκρεμότητες σε ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και να διεξαχθεί αύριο η προγραμματισμένη συνάντηση. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ακόμα ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αν και παραδέχθηκε πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά.

Εξάλλου, έκτακτη σύσκεψη έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με παρόντες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Σε νέες δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε και πάλι ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, ενώ ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσουν αύριο όλα τα θέματα, απάντησε: "Όλα δε νομίζω, γι' αυτό δουλεύουμε όμως, για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με αφορμή την αναβολή της συνάντησης με την τρόικα, και τον ενημέρωσε σχετικά με τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν.

Από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών διεξάγονται συσκέψεις τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με στελέχη όλων των υπουργείων και τα θέματα εκτείνονται από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και τις δαπάνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα και ολιγωρίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, εστιάζοντας στις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, των Δήμων, στις δαπάνες υγείας, στις επιστροφές φόρων και ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και στην είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών από εισφορές και φόρους. Διάσταση απόψεων υπάρχει και για το θέμα της φορολογίας ακινήτων, όπου η τρόικα ζητά να μην αποσπασθεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν νωρίτερα σήμερα πως στις προαπαιτούμενες ενέργειες για τη δόση του Μαρτίου περιλαμβάνονται η κινητικότητα και οι τιμές των φαρμάκων και ότι άπαξ οι στόχοι επιτευχθούν η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα καταβληθεί. Ωστόσο, ακόμη διαφαίνεται πως το θέμα της διαθεσιμότητας - κινητικότητας δεν έχει κλείσει.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το news.gr, σε ό,τι αφορά το “χαράτσι”, ο πρωθυπουργός θα απορρίψει το αίτημα της τρόικας να παραμείνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ πληροφορίες θέλουν την τρόικα να έχει κάνει ορισμένες υποχωρήσεις στα κόκκινα δάνεια, στην κατεύθυνση των ρυθμίσεων που ζητούσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την πρώτη κατοικία, το χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο με περίοδο χάριτος και το εισοδηματικό κριτήριο 25.000 ευρώ.