Πρώην στελέχη αλλά και πρώην υπουργοί, που κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του μνημονίου εξέφρασαν τη διαφωνία τους και προκάλεσαν τη διαγραφή τους με τη στάση τους στο δεύτερο μνημόνιο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους την κατάλληλη χρονική στιγμή να προσεγγίσουν το κόμμα της Αριστεράς. Το νέο βήμα προσέγγισης εκφράστηκε με διημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής του Γεράσιμου Αρσένη με το levy Economist Institute της Νέας Υόρκης στο οποίο μετείχαν πρώτης γραμμής κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διημερίδα επιβεβαιώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάννης Μηλιός συναντήθηκαν στο προσωπικό γραφείο της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη. Η συμμετοχή σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διημερίδα είναι ένα πρώτο σημείο κοινής αναζήτησης και προϋποθέσεων ώστε να βρεθούν σε κοινό βηματισμό. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησε η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης καθώς και ο πρώην βουλευτής Λάμπρος Μίχος.
Τόσο η κ. Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο Σπύρος Κουβέλης θεωρούνταν προσωπικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα πριν από δυόμισι περίπου μήνες η εφημερίδα "Αυγή" είχε δημοσιεύσει άρθρο της κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Λούκα Κατσέλη είχε αρχίσει αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου. Τότε στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης έριξε στο τραπέζι το όνομα του Γεράσιμου Αρσένη, για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τη Σοφία Σακοράφα, η οποία εκλέχθηκε πρώτη σε ψήφους στη Β΄ Αθήνας και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ βουλευτής εκλέχθηκε και ο Αλέξης Μητρόπουλος. Μετά τις εκλογές και την απόφαση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη να αποχωρήσει από τη Δημοκρατική Αριστερά, άρχισε το "φλερτ" και πλέον ο ίδιος συμμετέχει στο Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για την πλήρη ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", Κουμουνδούρου επιδιώκει μεν την προσέγγιση στελεχών κεντροαριστερής κατεύθυνσης, που έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν βιάζεται για πολλαπλούς λόγους.
Στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και άλλα στελέχη που πρόσκεινται σε συνιστώσες τροστκιστικής προέλευσης ζητάνε μετά επιτάσεως το μέτωπο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μόνο προς τα αριστερά και κυρίως προς το ΚΚΕ και την Ανταρσύα. Οι ενστάσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν κυρίως με τα πρόσωπα αλλά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.