Βενιζέλος: Ο Σαμαράς, ο Κουβέλης και εγώ μπορούμε…

"Εχουμε αποδείξει, και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης και εγώ, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε κρίσιμα θέματα και να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Δεν έχω διαπιστώσει κάποια αρνητική διάθεση του κ. Σαμαρά. Δεν πρέπει να συγχέετε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού, που είχε νόημα στις παλαιές μονοκομματικές πρωθυπουργοκεντρικές κυβερνήσεις, με τη συζήτηση για την επικαιροποίηση και στόχευση της προγραμματικής συμφωνίας, που είναι προϋπόθεση ύπαρξης και επιτυχίας ενός σχήματος συνεργασίας", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος που μιλάει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" για την ώρα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, την οποία θεωρεί ότι θα αποτελέσει κορμό της κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Χαρακτηρίζει απλώς επιφυλακτική τη ΔΗΜΑΡ και επικίνδυνες και αδιέξοδες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Αναφέρεται στις προτάσεις του στην τρόικα για την ανεργία και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και στη θετική στάση του Σαμαρά απέναντί του.

Πέραν της Ν.Δ. και της ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει στις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και αυτό φαίνεται στο διπλό λόγο που χρησιμοποιεί στις διεθνείς επαφές του, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένοντας ότι "ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει εναλλακτική στρατηγική επιλογή" για την Ελλάδα, από αυτή που ακολουθείται. Στη συνέντευξή του στην "Κ.Ε." ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι ο Φ. Κουβέλης δεν είναι αρνητικός στην πρότασή του για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Πιστεύει ότι η Κεντροαριστερά θα είναι ο κορμός της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, διευκρινίζοντας ότι το ποιος θα είναι επικεφαλής θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό απ' το momentum.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι "για όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες χρειάζεται μία μικρή περίοδος επώασης". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί απόλυτο αδιέξοδο για τη χώρα μία κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις -αναφέρεται ειδικά στους Ανεξάρτητους Ελληνες- και στέλνει μήνυμα στην Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι "οι ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός". Δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δεν είναι αρνητικός στο αίτημα για άμεση επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας ότι η νέα προγραμματική συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της κυβέρνησης και επαναλαμβάνει ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.