Ένα βήμα πίσω για τις απολύσεις κάνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε με την τρόικα και την καταβολή της δόσης 2,8 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του: "Παρ' όλ' αυτά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα ήθελε να τονίσει ότι σε στενή και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί". Μάλιστα επισημαίνει πως την περίοδο αυτή είναι φυσικό ο σχεδιασμός να επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων.
Ξεκαθαρίζει ότι στόχος παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, "παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν".
"Ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση τη δημόσιας διοίκησης" λέει ο υπουργός.
Σημειώνεται πως νωρίτερα το news.gr ανέφερε πως έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις κινήσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, οι οποίες φαίνεται να βάζουν σε κίνδυνο την δόση του Μαρτίου. Και αυτό γιατί το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο και την απομάκρυνση των 7.000 επίορκων μέχρι τον Απρίλιο το θέτει η τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών που περιγράφοντας το βαθμό προόδου ύστερα και από τις επαφές των εκπροσώπων των πιστωτών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε: "Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν τελειώνουμε την Κυριακή", ενώ ο Γ. Στουρνάρας έδειξε προς την πλευρά του Α. Μανιτάκη, αναφορικά με τον κίνδυνο εμπλοκής.
Η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, "περνά" από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.
Για την ώρα Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), φαίνεται να μην έχουν πειστεί για τον σχεδιασμό της διαθεσιμότητας αλλά και για την ικανότητα του υπουργείου να απολύσει 7.000 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Kυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και οι διορισμένοι στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά. Έως τώρα, οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς έχουν τεθεί σε αργία 884 υπάλληλοι και άλλα 1.890 άτομα σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.