Μόνο θετικά λόγια είχε να πει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που έπλεξε το εγκώμιο του εμβληματικού πολιτικού, στην ομιλία του για τα 15 χρόνια από το θάνατό του.
“Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά προφανώς και του Ανδρέα Παπανδρέου, να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια, για την περίοδο της μεταπολίτευσης, που παρά τα προφανή προβλήματα τις υστερήσεις και τις αντιφάσεις, είναι η καλύτερη και ευτυχέστερη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως “ούτε ο παλαιοκομματικός κρατισμός, ούτε τα φαινόμενα συντεχνιασμού, ούτε οι αθέμιτες σχέσεις πολιτικής και οικονομίας, ούτε η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και το δόγμα της εύκολης ανέλιξης, μπορούν να μετατρέψουν σε αρνητικό το ιστορικό ισοζύγιο της μεταπολίτευσης στη θεμελίωση της οποίας ήταν καταλυτικός ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.
Κάνοντας μία προέκταση στη σημερινή εποχή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι “η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση ώστε η Ελλάδα ως κανονικό κράτος να κατακτήσει την αυτοδυναμία της και την ουσιαστική της ισοτιμία μέσα στην Ευρώπη, θα είναι και η ιστορική καταξίωση της μεταπολίτευσης συνολικά. Άρα, θα είναι και μια καταξίωση του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πολιτικό πολιτισμό που δίδαξε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας πως οι αρχές αυτές σήμερα δεν τηρούνται, καθώς “η κρίση οδήγησε όχι αυτόματα αλλά κατ’ επιλογή ορισμένων, σε μια δραματική υποβάθμιση του πολιτικού και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Η στρατηγική της εφόδου στο όνομα μιας “αντιμνημονιακής” ψευδαίσθησης, συνοδεύεται από μια δήθεν ριζοσπαστική αμφισβήτηση της κοινωνικής ευαισθησίας και των κινήτρων εκείνων που σήκωσαν εξ αρχής ή από ένα σημείο και μετά, το πολιτικό βάρος των δύσκολων αποφάσεων”.
“Είμαι βέβαιος ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα πως είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού, ως μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας, μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής”, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.