“Έκοψαν και έραψαν” τον Κ. Καραμανλή… στα μέτρα τους

Στα μέτρα τους επιχείρησαν να φέρουν και οι τέσσερις πολιτικοί ηγέτες τον  Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του εμβληματικού ηγέτη, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή και παρουσία πολλών πολιτικών στελεχών και ακαδημαϊκών.

Το ενδιαφέρον των περισσοτέρων επικεντρώθηκε ωστόσο στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και το κατά πόσον θα συνεχιστεί το “φλερτ” της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους καραμανλικούς. Εκτός του κ. Τσίπρα στην εκδήλωση μίλησαν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Μετά από τις ομιλίες των πολιτικών ακολούθησαν τοποθετήσεις από ακαδημαϊκούς και εξέχουσες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής. Ομιλητές ήταν οι Π. Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,  Αντ. Μακρυδημήτρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Μαρίνος, δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής, Αγγ. Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και Λ. Τσούκαλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, Κ. Σβολόπουλος, ενώ την εκδήλωση έκλεισαν ο αδελφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αχ. Καραμανλής, και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σαμαράς: Το έργο του Κ. Καραμανλή ζει και μας εμπνέει

Τσίπρας: Ο Κ. Καραμανλής υπήρξε ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του"

Βενιζέλος: Η έξοδος από την κρίση θα καταξιώσει το έργο του Κ. Καραμανλή

Κουβέλης: Τεράστια η παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή

Το παρασκήνιο

Πληροφορίες λένε ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε η σειρά των ομιλητών μετά από παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο για να απαντήσει, εφόσον χρειαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τελικά δεν χρειάστηκε...

Σε ότι αφορά τη διάταξη ο Αντώνης Σαμαράς κάθισε δίπλα στον Κάρολο Παπούλια έχοντας απόσταση τριών θέσεων από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας είχε δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ τον χώριζε μία θέση από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε δίπλα του τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα Καραμανλής και Βενιζέλος φαίνεται να μην είχαν καμία συζήτηση μεταξύ τους.

Το  πιο θερμό χειροκρότημα στην εκδήλωση προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή το εισέπραξε ο πρώην πρωθυποργός Κ. Καραμανλής αν και δεν μίλησε στην εκδήλωση. Ο κ. Τσίπρας είχε απλώς μία τυπική χειραψία με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος απλώς τον ρώτησε πώς είναι, ενώ αντίθετο Καραμανλής και Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα θερμοί μεταξύ τους και είχαν εναγκαλισμό.

Ολιγόλεπτη συνομιλία είχε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ  Κ. Μητσοτάκης με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.