Αναβολή στη συνάντηση Σαμαρά-τρόικας

Με τα περισσότερα θέματα που συζητούν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τους υπουργούς να παραμένουν ανοικτά, και κυρίως αυτά της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, της ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων και των αλλαγών στη φορολογία, πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας οδεύει προς αναβολή.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το Eurogroup και για τον πρώτο κύκλο συζητήσεων με την τρόικα, σημείωσε ότι "ακόμα τα θέματα είναι ανοιχτά και θα μείνουν ανοιχτά μέχρι που θα τα κλείσουμε". Ο κ. Στουρνάρας πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με το θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, ενώ αναφερόμενος στη δόση του Μαρτίου, σχολίασε "νομίζω ότι θα την πάρουμε".

Το γεγονός ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα δείχνει ότι τα προαπαιτούμενα δεν έχουν κλείσει και πως θα δοθεί μάχη για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Έτσι, η τρόικα έβγαλε κίτρινες κάρτες για το Δημόσιο, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τις ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αν και ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με το θέμα της διαθεσιμότητας, εντούτοις δεν έχει βρεθεί λύση ακόμη. Η τρόικα αναμένει συγκεκριμένα στοιχεία για τις απολύσεις και χρονοδιαγράμματα.

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, όταν τέθηκε το θέμα της διαθεσιμότητας και κινητικότητας στο Δημόσιο και παρουσιάστηκαν τα σχετικά στοιχεία. "Πρέπει να υπάρξουν άμεσα απολύσεις επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων", σχολίασε σε έντονο ύφος.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμiσης ανέφεραν πως "στο νέο κύκλο διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει υπάρξει η πίεση που με γλαφυρότητα περιγράφεται, πολλώ δε μάλλον η αξίωση για αριθμούς που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα". Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν πως "η σημερινή παρουσία του κ. Σταϊκούρα δεν είχε άλλη ατζέντα πέραν των εργασιών της ομάδας υποστήριξης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία μελετήθηκε μεταξύ άλλων το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών".

Σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς για τη φοροδιαφυγή, επιμένουν σε αλλαγές, ενώ δείχνουν να διαφωνούν με τις ρυθμίσεις για τα δάνεια, λέγοντας ότι είναι φιλόδοξες, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Νωρίτερα, το news.gr είχε μεταδώσει πως ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση με την τρόικα θα επισημάνει την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την υπερφορολόγηση και την παρατεταμένη ύφεση για πολλές πληθυσμιακές ομάδες και θα παρουσιάσει τα σχέδια που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, για τη η μείωση στον ΦΠΑ για την εστίαση (από το 23% στο 13%), αλλά και για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο.