"Δεν υπάρχει στην ατζέντα μας η λέξη απολύσεις" διαμηνύει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας λίγο πριν καταφθάσουν τα "μεγάλα κεφάλια της τρόικας", αλλά η δήλωση μάλλον θα πρέπει να εκληφθεί ως αποτρεπτική στο πλαίσιο της ιδιότυπης διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε πριν τον έλεγχο , παρά ως βεβαιότητα για την έκβασή της.
Υπουργός που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει στο news ότι "από τη Δευτέρα αναμένουμε Αρμαγεδδώνα για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων". Προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως "με την κινητικότητα και τις νέες δομές μπορούν να πεισθούν οι Τροϊκανοί για να αποφευχθούν οι απολύσεις" αλλά αντιλαμβάνονται ότι πλέον η πίεση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πως για να δοθεί ανάσα από τους φόρους θα πρέπει να θυσιαστούν μερικές δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι έως το τέλος του Ιουνίου. Τώρα η τρόικα θα ζητήσει να μπεί το πλαίσιο με βάση κα την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού που θα γίνει με τις νέες δομές εκτιμά στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Άλλωστε και ο κ Μανιτάκης δεν δεσμεύθηκε ότι μπορεί αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό να απορροφηθεί όλο σε κενές θέσεις.
Το ερώτημα που διατυπώνεται από πολλά κορυφαία στελέχη είναι εάν υπάρχουν περιθώρια να πιεστούν στελέχη του Δημοσίου που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αν αποχωρήσουν νωρίτερα και να θα μπορέσουν να μπουν αξιοκρατικά κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού ώστε να φύγουν οι ανεπαρκείς, οι επίορκοι και όσοι δεν δουλεύουν. Μοναδικό επιχείρημα σε αυτή τη φάση για την κυβέρνηση είναι η ανεργία που βρίσκεται στα ύψη αλλά προφανώς δεν μπορεί να επικαλεστεί είτε το Σύνταγμα, είτε τις οργανικές θέσεις, είτε τη διατήρηση ενός σπάταλου διογκωμένου δημόσιου τομέα. "Μόνο χρόνο κερδίζουμε σε αυτή τη σύγκρουσης κάθε φορά ενώ συντηρούμε ένα στρατό που δεν αποδίδει" παραδέχεται στέλεχος της ΝΔ που θεωρεί ότι πλέον οι απολύσεις δεν μπορεί να θεωρούνται ταμπού όπως είπε και ο κ Βορίδης. Στο δίλημμα ελαφρύνσεις ή απολύσεις πως θα απαντήσει η κυβέρνηση αρνητικά διερωτάται κορυφαίος υπουργός που δηλώνει ότι κατανοεί μεν την άρνηση του κ Κουβέλη αλλά από την άλλη το σύνολο της κοινωνίας δεν αντέχει. "Αν η τρόικα πει ότι δίνω τις 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα, δέχομαι μείωση του ΦΠΑ, διευκολύνσεις για δάνεια και μικρότερη φορολογία αλλά επειδή δεν θα φθάνουν τα έσοδα για να πληρωθούν οι δαπάνες θα πρέπει να διώξετε μερικές ντουζίνες χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων , εμείς πως θα πούμε όχι" λέει κορυφαίος υπουργός που γνωρίζει τον τρόπο διαπραγμάτευσης της τρόικας. Το ζήτημα θα κριθεί από τον τρόπο που θα εκτιμήσει τα συν και τα πλην ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως αν θα κινδυνεύσουν η κυβερνητική και κοινωνική συνοχή.