Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ο τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός, ξεκαθαρίζοντας ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα χαράτσια για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και θα ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
“Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος με πολλές κλίμακες. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας πρέπει να έχει το χαρακτήρα φόρου μεγάλης περιουσίας. Επομένως, τα χαράτσια για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θα καταργηθούν. Η βασική ιδέα είναι η εξής: Ένας ενιαίος φόρος με πολλές κλίμακες, που ελαφρύνει σημαντικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και επιτυγχάνει υψηλότερα έσοδα από τα ψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία. ”, σημειώνει ο κ. Μηλιός, ενώ σχετικά με τον κατώτατο μισθό διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον επαναφέρει στα επίπεδα του 2009, στα 751 ευρώ, όχι σε βάθος τετραετίας, αλλά άμεσα.
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει μονομερώς το Μνημόνιο ή θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές, ο κ. Μηλιός απαντά ότι θα κάνει και τα δύο. “Το μνημόνιο είναι το πρόγραμμα της λιτότητας. Τι έχει αποδειχτεί; Ότι αυτά τα μέτρα επιδεινώνουν το δημόσιο χρέος, το κάνουν μη βιώσιμο. Εμείς λέμε ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο, δηλαδή τη λιτότητα. Το θέμα της δανειακής σύμβασης θα το δούμε σε μια άλλη βάση που θα λέει στους δανειστές ότι η κατάσταση σήμερα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Θα πρέπει να αναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή σύμβαση και είναι θέμα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας για την νέα κυβέρνηση”, εξηγεί.
Όσο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, ο κ. Μηλιός απαντά θετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ “το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επίλυση του προβλήματος. Το σημαντικό παράδειγμα είναι η σύνοδος του Λονδίνου το 1953 που αποφάσισε ότι το γερμανικό χρέος πρέπει να απομειωθεί περισσότερο από 60% και το υπόλοιπο να πληρώνεται με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή δε θα πληρώνονται τόκοι στη διάρκεια των χρόνων της ύφεσης. Επομένως το χρέος πρέπει να κουρευτεί”. Όχι όμως μονομερώς, καθώς η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αποκοπεί από το διεθνές περιβάλλον, όπως επισημαίνει.
Αναφορά κάνει και στην εγκύκλιο Θεοχάρη, που πιέζει τους εφόρους για άσκηση ποινικών διώξεων σε όσους χρωστούν στην Εφορία ποσά άνω των 5.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που έκθεση της ΕΕ και του ΔΝΤ κάνει λόγο για τεράστια προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
“Η έκθεση αυτή, παρότι προέρχεται από εκείνες τις δυνάμεις που προωθούν και αγωνίζονται για την υλοποίηση αυτού του αντιλαϊκού, άδικου και αδιέξοδου τελικά προγράμματος, επισημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια ανείσπρακτα ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από μεγαλοοφειλέτες. Και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός συλλογής αυτών των εσόδων. Έχουμε υποφορολόγηση του μεγάλου πλούτου, ανοχή στους μεγαλοοφειλέτες, παρανομία όπως είναι με το λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου. Τίποτα δεν γίνεται, ουδείς μηχανισμός φτιάχνεται σε αυτή την κατεύθυνση και από την άλλη πλευρά έχουμε την αφαίμαξη του κόσμου της εργασίας, των συνταξιούχων, της μικρής επιχείρησης με την περιστολή των εισοδημάτων και την υπερφορολόγηση. Αυτό είναι μια τεράστια αδικία και σε αυτή την αδικία έρχεται να προστεθεί η απειλή της φυλάκισης όσων χρωστούν ποσά πάνω από 5.000. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Μπορούν να φυλακιστούν τόσοι άνθρωποι; Η απάντηση είναι όχι. Επομένως οδηγούμαστε σε μια ανομία. Δηλαδή να υπάρχουν νόμοι και να μην μπορούν να εφαρμοστούν”, σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.