Τη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την τρόικα, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή τη συνάντηση, που ξεκίνησε πριν λίγο, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με το κατώτερο κλιμάκιο των δανειστών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι με στοιχεία και επιχειρήματα η συμφωνία με την τρόικα για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το τέλος του 2015, θα έχει επιτευχθεί δίχως τυφλές απολύσεις στο δημόσιο.
Την ερχόμενη Δευτέρα, θα επισκεφθούν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και, κυρίως, την πορεία του προγράμματος διαθεσιμότητας και κινητικότητας, καθώς και των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, για τα οποία, συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη αναφέρουν ότι έχουν εφαρμοστεί και υλοποιούνται μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Όπως είναι γνωστό, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι πρώτοι 1.891 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε αργία 884 υπάλληλοι, εφαρμόζοντας το πειθαρχικό νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης, είναι σχεδόν έτοιμος ο προγραμματισμός προσωπικού, που αποτελεί προϋπόθεση κάθε αξιολόγησης για όλα τα υπουργεία εντός του Μαρτίου.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και η καταγραφή των αναγκών σε υπαλλήλους για τη μετακίνησή τους, ενώ θα υπάρξει και η αποτίμηση του εργασιακού προφίλ, έτσι ώστε να γίνει η ένταξη των υπαλλήλων στο επόμενο κύμα της κινητικότητας, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. 'Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Μανιτάκης έχει τονίσει ότι "το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και αναγκαίο, για να κάνουμε επιτέλους μια ορθολογική κατανομή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Διότι μέχρι σήμερα, το προσωπικό ήταν κατανεμημένο ανορθολογικά, ρουσφετολογικά, πελατειακά. Αυτή η ορθολογική κατανομή θα είναι μια επαναστατική μεταρρύθμιση".
Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί και πάλι η στάση των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς πιέζουν για απολύσεις, προκαλώντας πολλές φορές τη δυσφορία παραγόντων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την 10η Οκτωβρίου του 2012 το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΔΔ τους ΟΤΑ, α' και β' βαθμού, τους ένστολους, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους ΙΔΑΧ (54.000), τους υπαλλήλους Ορισμένου Χρόνου (35.700), με συμβάσεις έργου κλπ, ήταν 667.000, ενώ, το τέλος του 2010, σύμφωνα με την απογραφή Ραγκούση πάνω από 760.000.
Σημειώνεται δε, ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιοριστεί σε 571.000.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επιμένουν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί, έως το 2015, μόνο με συνταξιοδοτήσεις και απομακρύνσεις των επίορκων, κατά περισσότερο από 150.000, όπως ορίζει το μνημόνιο και μπορεί να μειωθεί και κατά 180.000, κάτι που αν συμβεί, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, τότε δύσκολα θα μπορεί το δημόσιο να αντεπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις.