Να κλείσει τα κοινωνικά μέτωπα πριν αρχίσει η «ιερά εξέταση» της τρόικας προσπαθεί ο πρωθυπουργός – και στο πλαίσιο αυτό προωθούνται αιτήματα των αγροτών- ενώ οι υπουργοί καλούνται ο ένας μετά τον άλλον να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την τρόικα. Τα τεχνικά κλιμάκια από τη Δευτέρα ξεσκονίζουν τα υπουργεία και ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να καταλογίσουν καθυστερήσεις σε επιμέρους ζητήματα αφού ήδη υπάρχουν προβλήματα σε κορυφαία ζητήματα όπως το Δημόσιο και τα έσοδα καθώς και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ενώ η κυβέρνηση θα ήθελε να διαπραγματευτεί πολιτικά για διορθώσεις σε επιμέρους πτυχές του προγράμματος.
"Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι για να πάρει πίσω η τρόικα μέτρα θα πρέπει να έχει προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές" σημειώνει στέλεχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της τρόικας. Αλλά και στο Μαξίμου αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν θέματα ανοικτά, κινούνται στη λογική "δεν διαπραγματευόμαστε δημοσίως για να μην "κάψουμε" τη λύση που θέλουμε" αλλά και για να μην ανεβάζουν τον πήχη.
Το θέμα των αποχωρήσεων-απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων –μπορεί να μην είναι άμεσο- αλλά προκαλεί κραδασμούς και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης αφού ουσιαστικά οι 25.000 που θα βγουν στη διαθεσιμότητα εντός του έτους θα πρέπει μετά από ένα χρόνο να απολυθούν.
Η ΔΗΜΑΡ κυρίως και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτούν να απορροφήσουν εσωτερικά τις απολύσεις για λόγους αρχής και γι΄αυτό επιχειρείται μέσω των επιόρκων , των κοπανατζήδων και όσων έχουν πλαστά πτυχία που θα τεθούν σε αργία και στη συνέχεια θα απολυθούν αν δεν κριθούν θετικά οι υποθέσεις τους να μειωθεί ο κραδασμός στο Δημόσιο. "Το ζητούμενο είναι τα αντικειμενικά κριτήρια για τις μετακινήσεις να εφαρμοστούν και να λειτουργήσει αξιοκρατικά και αποτελεσματικά το Δημόσιο και όχι να χάσουν τις δουλειές τους οι υπάλληλοι" σημειώνει κορυφαίος υπουργός.
Βασικό σημείο τριβής με την τρόικα θα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων αν και δεν υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα. Όμως όπως λένε στην κυβέρνηση ήδη τα στελέχη της τρόικας ανησυχούν ότι αρχίζει να μειώνεται η δυναμική και φοβούνται ότι λόγω πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων θα ακυρωθούν πωλήσεις με αποτέλεσμα να μην πιαστούν οι στόχοι.
Τα έσοδα και οι τρόποι για να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία θα αποτελέσουν βασικό σημείο διαφωνιών λόγω των καθυστερήσεων για αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που δίνουν άλλοθι στην τρόικα ενώ το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι πολίτες δεν έχουν εισόδημα για να πληρώσουν.
"Είτε θα πρέπει να δεχθεί η τρόικα μια γενναία ρύθμιση που θα δώσει ανάσες στους πολίτες, είτε το νέο φορολογικό θα πρέπει να ελαφρύνει τα βάρη που έχουν επιβληθεί" λέει κορυφαίος υπουργός. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες, διαφορετικά η μεσαία τάξη θα ξεσηκωθεί βλέποντας ότι χάνει περιουσίες από τις κατασχέσεις που αναγκαστικά θα κάνει η Εφορία, αφού δεν υπάρχουν πλέον χρήματα λόγω περικοπών και ύφεσης. Όμως τότε δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και η κυβέρνηση θα χάσει το παιχνίδι. Και όπως λέει κορυφαίος υπουργός "αυτό είναι το πιο σοβαρό διαπραγματευτικό ατού".