Βηματισμό για φυγή προς τα εμπρός αναζητά η κυβέρνηση

Μέσω... ΕΣΠΑ ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πατήσει γκάζι για να φύγει η κυβέρνηση από το τέλμα της καθημερινής τριβής και την ατζέντα που έχουν επιβάλλει οι εντάσεις και οι κινητοποιήσεις. Αν και στην κυβέρνηση  εκτιμούν ότι οι καταλήψεις και οι συγκρούσεις "βλάπτουν" το ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις φοβούνται  τυχαίο, ακραίο συμβάν λόγω της έντασης.

Ο πρωθυπουργός πέραν αυτών ανησυχεί από την κατάσταση στην πραγματική οικονομία καθώς το μίγμα της ύφεσης και της ανεργίας, η απουσία επενδύσεων και ανάπτυξης δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για την κοινωνία. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι αν αρχίσει να κινείται  η οικονομία θα περιοριστούν οι εντάσεις και γι' αυτό ρίχνει όλο το βάρος του στην ανάπτυξη μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλεί μετά από πολλούς μήνες ο κ. Σαμαράς  θα δώσει κατευθύνσεις στους υπουργούς  για να επιταχύνουν τους ρυθμούς ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο δημόσιο. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς να προχωρήσει και το ΕΣΠΑ και σύντομα σε διάστημα δυο μηνών να έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς  είναι ενοχλημένος  για αγκυλώσεις και δυσκαμψίες του κρατικού μηχανισμού και εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις  λόγω ασυνεννοησίας και συναρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, όπως  κατήγγειλαν περιφερειάρχες στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες στο Μαξίμου.

"Μόνο αν αρχίσει  η ανάπτυξη μπορεί η κοινωνία να ελπίζει ότι θα ανακοπεί το τέρας της ανεργίας"  θα υπογραμμίσει ο κ. Σαμαράς. Στόχος να δοθεί ελπίδα στους νέους καθώς πλέον  έξι στους δέκα δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Δεν αποκλείεται όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ Σαμαρά, ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τα στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού να είναι προσεκτικά στις δηλώσεις τους, με αφορμή τις άστοχες δηλώσεις του κ. Μέργου και άλλων στελεχών. 

Το βέβαιον είναι ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ Τσίπρα καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση όπως σημειώνει κινείται  σε ένα πλαίσιο που δεν αρμόζει στο θεσμικό της ρόλο επιδιώκοντας την ένταση με ενέργειες που κινούνται στα όρια της νομιμότητας όπως η κατάληψη του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.