Σειρά νέων στοιχείων προκύπτουν από την πρώτη πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για το USB stick με τη λίστα Λαγκάρντ.
Πληροφορίες λένε ότι σε ένα μόνο αρχείο βρέθηκαν 11 προφίλ που σχετίζονται με την κίνηση μίας κατάθεσης, ενώ σε 15 καταχωρήσεις η ταυτότητα του IBAN είναι μηδενική.
Τα στοιχεία δείχνουν πως από τα 2.062 αρχεία τα οποία ελέγχθηκαν για τα 1.136 αρχεία, δεν υπήρχε καν ένδειξη χρηματικού ποσού. Για τα υπόλοιπα 926 αρχεία εντοπίστηκαν πρόσωπα ή εταιρείες με κινήσεις λογαριασμών σε δολάρια ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2005 έως και τον Φεβρουάριο του 2007.
Από τα στοιχεία των κινήσεων φαίνεται ότι στο USB το ποσό που κινήθηκε ανερχόταν στα 4.508.934.158 και στο CD 4.511.378.828.
Αναλυτικότερα, την 1η Οκτωβρίου του 2012 φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στο USB ένα κρυφό αρχείο ονόματι "NMDSDCID", το οποίο οι πραγματογνώμονες δεν μπορούν να επεξεργαστούν, ενώ υπάρχει και το "ίχνος" ενός αρχείου που αποτελούσε προσωρινό αρχείο του λειτουργικού συστήματος και έχει διαγραφεί.
Από τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης προκύπτει ακόμα ότι συνολικά τέσσερις ήταν οι διαφορετικοί χρήστες που άνοιξαν τα στοιχεία οκτώ ή εννέα φορές και επεξεργάστηκαν συνολικά 58 αρχεία.
Το USB stick άνοιξε για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010, μία μέρα μετά την έλευσή του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ από τον ίδιο υπολογιστή ανοίγει ξανά στις 28 Φεβρουαρίου του 2011 και την 1η Ιουλίου 2011, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς το επίμαχο στικάκι σύμφωνα με τις καταθέσεις παραδόθηκε στον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Ο εν λόγω χρήστης άνοιξε συνολικά 47 αρχεία.
Κατόπιν, ένας δεύτερος χρήστης, πιθανόν ο ίδιος ο Διώτης, ανοίγει επτά αρχεία στις 6 Ιουλίου του 2011, ενώ ένας τρίτος χρήστης δύο μέρες αργότερα το ανοίγει και το αντιγράφει.
Ο τέταρτος χρήστης, με το όνομα "Sofia", φαίνεται πως είναι η γραμματέας του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία την 1η Οκτωβρίου του 2012 το ανοίγει, επιβεβαιώνει ότι περιέχει τη λίστα Λαγκάρντ και ενημερώνει τον κ. Βενιζέλο, που το βλέπει την επόμενη μέρα από τον ίδιο κωδικό χρήστη και το στέλνει στο Μέγαρο Μαξίμου, την περίοδο που η κυβέρνηση αναζητούσε τη "χαμένη" λίστα Λαγκάρντ.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στην κατοχή του το επίμαχο USB stick για περίπου 15 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων φαίνεται να μην το έχει δει ή επεξεργαστεί κανείς.
Στα συμπεράσματά της, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών καταλήγει ότι το εν λόγω USB stick δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού CD, καθώς παρουσιάζει διαφοροποιήσεις.
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, εξάλλου, αναφέρει πως στο CD βρέθηκαν τρία αρχεία περισσότερα από αυτά του USB, και συγκεκριμένα 2.062 έναντι 2.059, ενώ τα 2.059 κοινά αρχεία ήταν πανομοιότυπα. Από αυτά τα 2.059 αρχεία, τα 1.813 αφορούν φυσικά πρόσωπα και τα 256 μη φυσικά πρόσωπα. Από τα 1.813 αρχεία έχουν ταυτοποιηθεί τα 1.747, ενώ 66 φυσικά πρόσωπα δεν έχει καταστεί εφικτό να ταυτοποιηθούν. Από τα 246 διακριτικά στοιχεία που αφορούν εταιρείες, το ΣΔΟΕ έχει ταυτοποιήσει τις 43, ενώ στα υπόλοιπα 203 δεν είναι εφικτή η ταυτοποίηση.