Κάθετα αντίθετος με τις απόψεις που διετύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Γ. Μέργος, για τον κατώτατο μισθό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
Μιλώντας στο Mega επεσήμανε πως: "Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Ακόμα και αν ζητηθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού".
Πρόσθεσε ακόμη ότι ελπίζει "να μπορούμε να κάνουμε αύξηση λίγο πριν τη λήξη του μεσοπρόθεσμου", ενώ πρόσθεσε ότι: "Η Ελλάδα κρατάει τον 13ο και 14ο μισθό κάτι που δεν το έχουν άλλες χώρες".
Υπογράμμισε ότι σε επίπεδο κατώτατων μισθών η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι χαμηλότερος.
Εν τω μεταξύ μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χρ. Μαρκογιαννάκης και σχολιάζοντας τη δήλωση Μέργου επεσήμανε: "Όποια ιδιότητα κι αν έχει κάποιος, μπορεί είτε να λειτουργήσει ως προπομπός, είτε να του ξεφύγει κάτι. Αν συμβαίνει το δεύτερο, που φαίνεται ότι προς τα εκεί τείνουν οι διαψεύσεις, τότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικότεροι αυτή την περίοδο, όπου ο λαός έχει φτάσει στα όριά του, και ούτε για αστείο πλέον δε σηκώνει να ακούσει για περικοπές και μέτρα. Καμιά φορά συμβαίνει και συγκυριακά να έχουμε διαδοχικές τέτοιες αναφορές, που το μόνο που δεν κάνουν είναι καλό στην κυβέρνηση. Να αποφεύγουμε δηλώσεις, που μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές. Το χειρότερο είναι να έχουμε τώρα τέτοιες καταστάσεις".
Σημειώνεται ότι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, καθώς έκρινε ότι τα 586 ευρώ είναι πολλά. Ωστόσο συνάντησε την έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας, με τον Γιάννη Βρούτση να τον διαψεύδει.
Μάλιστα λίγες ώρες μετά την δήλωση του, ο κ. Μέργος επιχείρησε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα λέγοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλός!
Η δήλωση προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με την Ιπποκράτους να τονίζει ότι οι επιτελείς των υπουργείων πρέπει να ξέρουν ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: "Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα. Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται".
"Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη" υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους είναι στα 511 ευρώ.
Ειδικότερα:
Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.
Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.