Βαλεντίνος ο Γ. Παπανδρέου για χάρη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

“Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αμέτρητα ζευγάρια θα γιορτάσουν ρομαντικά υπό το φως των κεριών. Την ίδια μέρα, ένα δισ. γυναίκες και άντρες παγκοσμίως θα ανάψουν ένα φως στη σκοτεινή πλευρά των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων”.

Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει το κείμενο που συνέγραψαν από κοινού ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος των γυναικών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Ουάφα Χαϊτζί, με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες θα κακοποιηθεί ή θα βιαστεί κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ σε κάποιες χώρες το ποσοστό των θυμάτων φτάνει το 70%. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες τα θύματα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, και κάποιες φορές οδηγούνται ακόμα και στην εκτέλεση. Όμως ακόμα και σε χώρες του δυτικού κόσμου οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τις γυναίκες, αφού για παράδειγμα στη Βρετανία μόλις 1.000 κατηγορούμενοι για βιασμό καταδικάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, όταν οι βιασμοί που καταγγέλθηκαν έφταναν μέχρι και τις 95.000.

Στο κείμενο τονίζεται ακόμα η σημασία του φεμινισμού στον 21ο αιώνα, ενώ παρουσιάζονται πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καταπίεση των γυναικών. Είναι τα εξής:

Ενίσχυση όλων των κρατικών και διεθνών συμφωνιών και εφαρμογή νόμων που απαγορεύουν τη βία εναντίον των γυναικών και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική τιμωρία των δραστών
Ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής θέσης των γυναικών, μεταξύ άλλων με διεθνή βοήθεια για την υγεία και την εκπαίδευσή τους
Αύξηση της ενημέρωσης για το πρόβλημα μέσω των παραδοσιακών ΜΜΕ, αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων και άλλων ηλεκτρονικών οδών
Κινητοποίηση των ανδρών και των αγοριών ενάντια στη βία μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων
Βελτιωμένη στήριξη σε επιζώντες από περιστατικά βίας και στις οικογένειές τους, με νομική συμπαράσταση, ψυχολογική στήριξη και παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος, οι συγγραφείς καλούν άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως να στηρίξουν το κάλεσμα “One Billion Rising”, που έχει σαν στόχο να προσφέρει στήριξη στο ένα δισ. γυναικών που έχουν υποφέρει από τη βία και την κακοποίηση.