Να μην περάσει το σχέδιο “Αθηνά” για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με ψηφοφορία μέσα από τη Βουλή, ζητά η Δημοκρατική Αριστερά, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και να εισαγάγει την πρόταση στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ, κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για το σχέδιο “Αθηνά”, ξεκαθαρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και ζητώντας την ενεργοποίηση των θεσμικών οργάνων όπως το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) και η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ερωτήθηκαν καν.
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις που μπορούν να ξεκινήσουν ταυτόχρονα, και συνοψίζεται στα εξής:
1) Εφαρμογή της βάσης του 10 και συγχώνευση ή και κατάργηση των τμημάτων που πάνω από το 50% των σπουδαστών δεν έχουν την βάση του 10.
2) Δημιουργία κοινοπραξιών ανά περιφέρεια που περιλαμβάνουν Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα στη βάση της συνάφειας γνωστικών αντικειμένων, της γεωγραφικής τοποθεσίας, της συνδιαχείρισης υποδομών και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.
3) Εσωτερική αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων σε μεγάλες σχολές και τμήματα που να ανταποκρίνονται στις επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις.
4) Αξιολόγηση των υποδομών, των διοικητικών Υπηρεσιών, του διδακτικού και Ερευνητικού έργου και παρακολούθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.