Βενιζέλος στην Zeit: Το 2013 είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης

Εφ' όλης της ύλης τοποθετείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει πως “το 2013 είναι το έκτο αλλά και το τελευταίο έτος της ύφεσης” και προβλέπει ότι από το 2014 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, την οποία η χώρα χρειάζεται γιατί “τα μέτρα λιτότητας θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή”.

Ερωτηθείς δε γιατί η κυβέρνηση παίρνει τέτοια μέτρα λιτότητας, απαντά χαρακτηριστικά: “Αυτό δεν ήταν δική μας απόφαση! Δεν το επιλέξαμε εμείς. Βρεθήκαμε μπροστά στην επιλογή του να αποδεχτούμε τους όρους των εταίρων μας ή να επιτρέψουμε μία χρεοκοπία”.

Μιλώντας για τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι “χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση στη Γερμανία”, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έκανε κακό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, ενώ απευθύνει έκκληση για επενδύσεις από τη Γερμανία, σχολιάζοντας: “Χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, βοήθεια στην αναζήτηση επενδυτών”.

Υπερθεματίζει, εξάλλου, και τη σημασία της Γερμανίας για τον ελληνικό τουρισμό, χαρακτηρίζοντας “ιδιαίτερα σημαντικούς” τους Γερμανούς τουρίστες για την Ελλάδα.

Όσο για το πώς γίνεται να μη συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι εύποροι, ο κ. Βενιζέλος απαντά: “Πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η ελλιπής φορολογική ηθική και η φοροδιαφυγή ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων είναι ιστορικά προσδιορισμένη. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε καταργώντας το τραπεζικό απόρρητο. Τώρα μπορούμε να έχουμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό”.