Μπέρδεψε ακόμη και την κυβέρνηση η σκληρή γραμμή του Α. Τσίπρα τόσο στη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο κείμενο–σχέδιο απόφασης που κατέβασε η ηγεσία στο σώμα προς έγκριση για το προσεχές εξάμηνο. Ωστόσο, έλεγε χθες το πρωί στο φουαγιέ του σινέ Κεραμεικός συνεργάτης του προέδρου, οι εισηγήσεις και η εικόνα που μας μεταφέρουν από την βάση του κόμματος είναι η εικόνα ενός κόσμου που θέλει από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να αμύνεται και να περάσει στην αντεπίθεση. Θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ ποιο ριζοσπαστικό, πιο κινηματικό, έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να σταθεί “και στα σαλόνια και στα αλώνια”. Αυτό, κατά τον ίδιο, είναι και το προσωπικό στοίχημα του Προέδρου. Να καταφέρει δηλαδή να συναντιέται με τον Σόιμπλε και με το ΔΝΤ ως φορέας μιας διαφορετικής, ριζοσπαστικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη και την ίδια ώρα να βρίσκεται πλάι στον κόσμο και στους εργαζομένους. Να πείσει δηλαδή ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς να στρογγυλέψει τις προγραμματικές του θέσεις και χωρίς να βάλει νερό στο κρασί του.
Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του θα είναι ικανοποιημένοι όταν θα μπορούν να συναντιούνται με τους εταίρους και δανειστές μας, ακόμη και με αυτούς που είναι φορείς των πιο σκληρών απόψεων, και να μην ασκεί κριτική κανείς στο κόμμα γι αυτό. Όταν θα μπορούν οι βουλευτές και τα στελέχη του να κατεβαίνουν στους δρόμους θεωρώντας το αυτονόητη υποχρέωση για ένα κόμμα της αριστεράς. Όταν θα κατεβάζει η μειοψηφία οκτώ τροπολογίες στο σχέδιο απόφασης και θα θεωρείται φυσιολογική κίνηση.
Το στοίχημα είναι δύσκολο, λέει συνεργάτης του Τσίπρα. Και παράλληλα επιμένει ότι το “Τσίπρας εσωτερικού και Τσίπρας εξωτερικού” είναι κατασκεύασμα και μάλιστα φτηνό του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ. “Δεν κλείσαμε ποτέ το μάτι στον λεγόμενο κυβερνητισμό”, σημειώνει με νόημα. “Το θέμα είναι να πάρουμε από κάθε στέλεχος αυτό που μπορεί να δώσει”.
Όσο για το εσωτερικό του κόμματος, η χθεσινή ομιλία του προέδρου μάλλον διώχνει τα όποια σύννεφα υπήρξαν. Και οι τροπολογίες θα ενταχθούν με κάποιο τρόπο στο τελικό κείμενο, λέει άλλο στέλεχος. Εκείνο που δεν θα αλλάξει, καταλήγει, είναι η ζοφερή πραγματικότητα για πάνω από τρία εκατομμύρια συμπατριώτες μας.