Αρνήθηκε κάθε ανάμιξη με τη λίστα Λαγκάρντ ο Ηλίας Κλης

Οποιαδήποτε ανάμιξη με τη λίστα Λαγκάρντ αρνήθηκε ο πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία, Ηλίας Κλης, στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Παρίσι από το 2004 μέχρι και σήμερα.

“Παρέμεινα πρέσβης στο Παρίσι μέχρι το 2002. Το 2004 ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκα τη Γαλλική πρωτεύουσα”, φέρεται να κατέθεσε ο κ. Κλης, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε πως δε βλέπει τίποτε παράδοξο στους χειρισμούς του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Παρίσι, Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, για να φτάσει το CD με τα αρχεία των Ελλήνων καταθετών στην Αθήνα.

Ο κ. Κλης κλήθηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής μετά από δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες ήταν ο πρώτος παραλήπτης της επίμαχης λίστας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην προανακριτική επιτροπή δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την ιδιότητά του ως συμβούλου του ΣΕΒ αλλά και ως ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Επίσης δέχθηκε και ερωτήματα για τη συγγενική σχέση που τον συνδέει με τον κ. Σαμαρά, την οποία επιβεβαίωσε λέγοντας ότι είναι δεύτερα ξαδέλφια. Προέκυψε μάλιστα και μακρινή εξ αγχιστείας συγγένεια με το μέλος της προανακριτικής επιτροπής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται να φτάσει στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης στο USB που αντέγραψε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης. Την πραγματογνωμοσύνη έχει διενεργήσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο οικονομικός εισαγγελέας προτίθεται να τη διαβιβάσει άμεσα στη Βουλή.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση της Χρύσας Χατζή, η οποία ήταν διευθύντρια στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η κ. Χατζή, που παρέλαβε το CD, αρνήθηκε ότι ήταν το πρόσωπο που ανέλαβε και τη φύλαξή του όταν έφτασε από το Παρίσι στην Αθήνα το 2010. Δήλωσε επίσης ότι αγνοεί ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε το CD για φύλαξη.
 
Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ζήτησε από την κ. Χατζή να δώσει στην επιτροπή τα ονόματα των 28 συνεργατών που πλαισίωναν το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου. Στόχος είναι να κληθούν όλοι τους προκειμένου να ερωτηθούν αν εμπλέκονται στη φύλαξη του CD, το οποίο άλλωστε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχει εξαφανιστεί.