Τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα παρουσίασε σε εκδήλωση του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας πως η εξυγίανση τουμπολιτικού συστήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι πάγια θέση του κόμματος είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ σημείωσε ότι η βουλευτική ασυλία πρέπει να αφορά αποκλειστικά στην άσκηση των κοινοβουλευτικών και πολιτικών τους καθηκόντων.
Για το εκλογικό σύστημα, η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ώστε να αποτυπώνεται πιστά στο κοινοβούλιο η βούληση του εκλογικού σώματος, ενώ υποστηρίζει και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, που “παραμορφώνει την λαϊκή βούληση”.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ακόμα ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, των προνομιακών ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης.
Για τις σχέσεις των ΜΜΕ με την πολιτική, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε: “Η σχέση των ΜΜΕ με το πολιτικό σύστημα είναι κορυφαίο ζήτημα αξιοπιστίας και διαφάνειας. Είναι απαραίτητη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις. Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να ελέγχεται και να λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της”.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στη διοικητική μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας: “Είναι απαραίτητη η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, με χαρακτηριστικούς αυτούς της κοινωνικής προστασίας και της υγείας. Κρίσιμο ζήτημα όμως είναι οι μεταρρυθμίσεις να οδηγούν στην αντιμετώπιση των συστημάτων διαφθοράς που λυμαίνονται τους δημόσιους πόρους και όχι στη μεταφορά του κόστους στους πολίτες με υποβάθμιση των υπηρεσιών”