Ψάχνουν ενιαία γραμμή μετά τη “στροφή” Τσίπρα

Γκρίνιες προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η αναβολή της προγραμματισμένης χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Ο λόγος σύμφωνα με τους συνεργάτες του Α. Τσίπρα ήταν η παρουσία του προέδρου στην εκπομπή της Ε. Στάη στη ΝΕΤ σε συνδυασμό με μία ίωση και την κούραση από το υπερατλαντικό ταξίδι. Ωστόσο τα περισσότερα στελέχη του κόμματος περίμεναν την επίμαχη συνεδρίαση προκειμένου να ξεκαθαριστούν μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι συνεχιζόμενες αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών που φέρνουν στην επιφάνεια την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός επικοινωνιακού κέντρου το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ενιαία γραμμή προς τα έξω. Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Κουράκης για τη φορολόγηση των ορθοδόξων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο βαθμό που αυτή δεν απηχούσε προσωπικές δηλώσεις του Βουλευτή. Γιατί οι θέσεις του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα δεν αναφέρονται σε κάτι τέτοιο.

Για άλλα όμως στελέχη πολλές από τις αντικρουόμενες δηλώσεις εδράζονται στην στροφή της ηγεσίας. Για παράδειγμα λένε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μονομερή κατάργηση των μνημονίων κι όχι για επαναδιαπραγμάτευση. Επίσης οι δηλώσεις Λαφαζάνη έξω από το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια δεν έχουν καμία σχέση με τις δηλώσεις Παπαδημούλη για το ίδιο θέμα. Για κάποιους το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο. Οφείλεται στο γεγονός ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν στραμμένα πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Συνεπώς μπορούσαν να λένε τη γνώμη τους και να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις θέσεις του κόμματος. Τώρα όμως είναι αναγκασμένοι να προσέχουν ό,τι λένε και ό,τι κάνουν. Όχι μόνο διότι είναι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και γιατί τα μεγάλα ΜΜΕ τους περιμένουν στη γωνία για να αναδείξουν κάθε διαφορετική δήλωση. 

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τετάρτης, ενόψει και της  συνεδρίασης το Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί θα τεθούν και μια σειρά από θέματα όπως για παράδειγμα η στροφή, κατά πολλούς, του προέδρου σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Η στροφή αυτή, λένε τα συγκεκριμένα στελέχη, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στα ταξίδια στη Γερμανία και κυρίως στις ΗΠΑ.