Η αποτυχία της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος ήταν το κεντρικό θέμα της ομιλίας που εκφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ δε βρίσκονται στην κατάσταση κατάθλιψης που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, παρά την κρίση του 2008. “Η οικονομία σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανακάμψει. Το ποσοστό απασχόλησης σας είναι ακόμα οδυνηρά χαμηλό. Ο λαός σας είναι ακόμα ανήσυχος. Εκατομμύρια κόσμου ακόμα δυσκολεύεται να κερδίσει τα προς το ζην. Σχεδόν όλος ο κόσμος παραμένει θυμωμένος με όλους όσοι προκάλεσαν τόσο πόνο. Αλλά την κατάθλιψη την αποφύγατε”, τόνισε, προσθέτοντας: “Αντίθετα, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κατάθλιψη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοώ βαθιά ύφεση. Εννοώ κατάθλιψη”.
Εξήγησε ότι στην Ελλάδα ακόμα και οι υγιείς επικερδείς επιχειρήσεις χρεοκοπούν και νέοι άνθρωποι υψηλής κατάρτισης με διδακτορικά από Αμερικανικά και Βρετανικά Πανεπιστήμια δεν μπορούν να βρουν εργασία, αποδίδοντας τα χαρακτηριστικά αυτά στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί.
“Το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών”, επεσήμανε, και εξέφρασε τους φόβους του ότι “η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πολιτικών λιτότητας”.
Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη νομισματική ένωση, κατηγορώντας την ότι “αφαίρεσε από τις οικονομίες μας την ικανότητα να απορροφήσουν ένα σοκ, σε περίπτωση που μας χτυπήσει μια παγκόσμια ή περιφερειακή κρίση, και φρόντισε ώστε, όταν ήρθε το σοκ, να είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο. Γιατί μεγαλύτερο; Επειδή, κατά τη διάρκεια των "καλών εποχών", η νομισματική μας ένωση οδήγησε σε γιγαντιαίες ροές κεφαλαίων από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές μας χώρες. Οι ροές δημιούργησαν φούσκες που, με τη σειρά τους, δημιούργησαν την εντύπωση της ανάπτυξης (μεγέθυνσης) και της προόδου.
Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αρνήθηκε να δει κατάματα τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης και αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους, από το να παραδέχονταν ότι έχουν σχεδιάσει “μια νομισματική ένωση- έκτρωμα”. “Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί. Με τον τρόπο αυτό, επέφεραν μια ύφεση που δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε. Και επιμένουν ακόμα σε αυτό. Με τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Και με ένα φοβερό κόστος για τη δημοκρατία”, υποστήριξε, και απευθυνόμενος στο κοινό δήλωσε: “Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, στέκομαι μπροστά σας και ντρέπομαι βαθιά, αλλά θα πω ότι
κανένα από αυτά τα μαθήματα δεν το έχει πάρει η Ευρώπη”.
Έμμεση αναφορά έκανε και στη Χρυσή Αυγή, παραλληλίζοντας την ελληνική κρίση με την κρίση του 1929. “Ένα πράγμα που μας έχει διδάξει η κρίση του 1929 είναι ότι, εάν η πολιτική τάξη αποτύχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης, και η οικονομική κάμψη μετατραπεί σε ύφεση, οι Ναζί θα βρεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο. Και στο Κοινοβούλιο της χώρας μου, είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην κινδυνολογία γύρω από την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ δεσμεύτηκε ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, αν και σχολίασε ότι “αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τούς σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης”.
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο τι σημαίνει η “ετικέτα” του ΣΥΡΙΖΑ ως “Ριζοσπαστικής Αριστεράς”.
“Σημαίνει ότι το είμαστε έτοιμοι για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου, και επενδύσεων. Σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται νέα θεμέλια. Σημαίνει ότι δεν θα αποδεχτούμε την ευρωπαϊκή μετενσάρκωση του Χέρμπερτ Χούβερ να στοιχειώνει τους λαούς της Ευρώπης. Σημαίνει ότι θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια να εξηγηθεί η κρίση του ευρώ, με το σχήμα “Οι τζίτζικες του Νότου ξόδεψαν υπερβολικά χρησιμοποιώντας τα μυρμήγκια του Βορρά ως εγγυητές”. Σημαίνει ότι συνεχίσουμε να εξηγούμε ότι η κρίση του ευρώ συνέβη επειδή οι τζίτζικες της Γερμανίας και της Ελλάδας έκαναν πάρτυ πριν από το 2008, κερδίζοντας εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων μυρμηγκιών τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Και όταν συνέβη το κραχ, οι τζίτζικες της Γερμανίας και της Ελλάδας απαίτησαν ότι τις απώλειές τους θα τις πληρώσουν τα μυρμήγκια της Γερμανίας και της Ελλάδα. Σημαίνει ότι θα απαιτήσουμε ένα Νέο Σύμφωνο (new deal) για την Ευρώπη, που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της Ηπείρου ενάντια στη φτώχεια και την απελπισία”.