Εντάσεις, αλληλοκατηγορίες, ύβρεις αλλά και... αμηχανία σημάδεψαν τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εξαιρετικά έντονη λογομαχία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ πρόσθετη ένταση έφερε η έλευση νέων στοιχείων στη Βουλή, για τα οποία εκφράστηκε η άποψη ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί η ψηφοφορία για την Παρασκευή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απών από την αίθουσα ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο Αντώνης Σαμαράς, που παραμένει στο Μαξίμου και παρακολουθεί από εκεί την εξέλιξη της διαδικασίας.
Η συζήτηση ξεκίνησε ανατρεπτικά, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε να στηθούν τέσσερις και όχι εφτά κάλπες. Τελικά όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία με μία ανάγνωση του καταλόγου, με τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα, καθώς και λευκό.
Μάλιστα πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς και το Μέγαρο Μαξίμου είχαν ενημερωθεί για την κίνηση Βενιζέλου στη Βουλή.
Στο μεταξύ αμηχανία και εύγλωττες απορίες προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η μεταστροφή Βενιζέλου και η πρότασή του για τέσσερις κάλπες.
Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβίβασαν στον Άρειο Πάγο για να πάει από εκεί στη Βουλή τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και τόνισε ότι: "Δεν έχασα το CD το έδωσα στη γραμματέα μου για φύλαξη. Λυπάμαι που η αστοχία μου έδωσε λαβή να αμφισβητηθεί όλη η προσπάθεια". Για τα ονόματα των συγγενών του επεσήμανε: "Δεν είδα τα ονόματα των συγγενών μου, δεν άνοιξα τα αρχεία", ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε: Αν υπάρχει ευθύνη βαρύνει εμένα και κανέναν συνεργάτη μου.
"Δεν εμπλέκομαι στην αλλοίωση. Το USB από το οποίο λείπουν δεν είναι αυτό που έδωσα" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνοτ και πρόσθεσε: Θα ήταν παράλογο και βλακώδες να το κάνω, δεν είχα λόγο. "Δε θα μπορούσα να αφαιρέσω 10-20 ονόματα αν ήθελα να το κάνω για να θολώσω τα νερά;"
Τόνισε ακόμη πως: "Το επίμαχο USB δεν ήταν αυτό που παρέδωσα, αλλά ένα άλλο που δημιουργήθηκε ένα μήνα αφού είχα αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ. Ποιες είναι λοιπόν οι ενδείξεις ότι εμπλέκομαι;"
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη: "Ποτέ δεν είχα προστάτες και πελατείες - Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί που δεν τους έκανα τη χάρη. Δεν εύχομαι στο χειρότερο εχθρό μου να ζήσει αυτό που ζω εγώ και η οικογένεια μου. Εδώ και καιρό έχω στοχοποιηθεί".
Η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ ξεκίνησε με ένταση.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σύμφωνα με τον εισηγητή του, Γ. Γκιόκα θα ψηφίσει "λευκό" για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.
Οι ενστάσεις εγέρθηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επί του διαδικαστικού όταν από τον Ευ. Μεϊμαράκη ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία θα γίνει με επτά κάλπες και τρία ψηφοδέλτια.
Ο κ. Παπαδημούλης επιτέθηκε στο προεδρείο της Βουλής και στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για απόλυτο εξευτελισμό, ενώ έκανε λόγο για πανικό. "Για να λέμε αλήθεια είναι πρόταση των τριών αρχηγών, όχι της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Εσείς κ. Μεϊμαράκη ως εκτελεστής μιας απόφασης που λήφθηκε και έχετε βαριά προσωπική και θεσμική ευθύνη", ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.
Μάλιστα είπε ότι ο Α. Σαμαράς έκανε δώρο στον Ευ. Βενιζέλο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι και τόνισε ότι "σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία", ζητώντας τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο, ανατρέποντας τη διαδικασία που είχε αποφασιστεί. "Να αναδείξουμε τη σκευωρία και να πάει ο καθένας στον πάγκο του" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Να ψηφίσουν οι σχεδιαστές της σκευωρίας σε μία κάλπη και ψήφο ανά πρόσωπο. Καθαρά πράγματα. Τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο και ο καθένας να λάβει τις ευθύνες του" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για πολιτική σκεωρία που καθημερινά πλέον ανατρέπεται και φαίνεται πως δεν ευσταθεί τίποτα.
Με την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για να στηθούν τέσσερις κάλπες συμφώνησαν ήδη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Η ΝΔ επίσης συμφωνεί στις τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο με ψηφοφοδέλτιο με αδικήματα. Στηρίζει την πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι "βλέπουμε προσπάθεια εξευτελισμού της διαδικασίας. Ο κ.Βενιζέλος προτείνει το αυτονόητο με τις 4 κάλπες. Οι 7 κάλπες ανήκει στον κ. Σαμαρά που θέλει να ελέγξει τους βουλευτές του".
Ο Ευ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι το προεδρείο κινήθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και τόνισε ότι δεν μπαίνει στα κομματικά παιχνίδια.
Κάλεσμα απηύθυνε στους βουλευτές ο Χρ. Μαρκογιαννάκης να μη σταθούν στις κομματικές πειθαρχίες και τις πολιτικές γραμμές γιατί η κοινωνία δε θα το "σηκώσει". Από την άλλη τόνισε βέβαια ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί να μη ρίξουν στο λάκο των λεόντων ανθρώπους που δε φέρουν ευθύνη. "Ως εδώ το παραμύθι. Πρέπει να πέσει φως στην υπόθεση, την ώρα που η κοινωνία διακατέχεται από συναίσθημα που είναι κράμα οργής και αγανάκτησης. Αλοίμονο σε αυτόν που θα επιχειρήσει να κοροϊδέψει σε αυτές τις συνθήκες την κοινωνία. Προσδοκά από τους βουλέυτές που ορκίστηκαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ας μη σταθούμε πίσω από κομματικές πειθαρχίες και πολιτικές γραμμές".
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναρωτήθηκε: "Γιατί το αρχείο χάνεται στις τσέπες των δύο υπουργών; Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκρύπτει το πρωτότυπο; Γιατί δεν αποκάλυψε σε ποιον παρέδωσε υποτίθεται το πρωτότυπο; Γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να απαντήσει στην επιτροπή της Βουλής; Γιατί ο Βενιζέλος πήρε μαζί του αρχείο; Γιατί δεν ενημέρωσε κανέναν;"
Όπως είπε: "Στη δικογραφία περιλαμβάνεται αναφορά προσώπου που ρωτούσε για τη λίστα Λαγκάρντ και έπαιρνε προσχηματικές απαντήσεις από τον κ. Καπελέρη και τον κ. Παπακωνσταντίνου".
"Ακούσαμε αθλιότητες και ψεύδη. Πρέπει να πέσουν τίτλοι τέλους στην πολιτική αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί υπό πολιτική ομηρεία. Όλους αυτούς τους μήνες τα ακούσαμε όλα. Ότι ήταν μέσα οι συγγενείς του Βενιζέλου, η μάνα του Παπανδρέου. Ότι σβήστηκαν 600 πρόσωπα. Αστειότητες," τόνισε ο κ. Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι έπρεπε να αποσυρθεί η κατηγορία. Κατήγγειλε, από του βήματος, τους διάφορους "Κλουζώ" που αποκαλύφθηκαν και στόχος τους ήταν "να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ, να διαλυθεί και να καταρρεύσει η κυβέρνηση και η χώρα. Τώρα που πάει να πάρει μια ανάσα, τη στιγμή της συνεννόησης".
Υπόμνημα Παπαδήμου στη Βουλή
Υπόμνημα στο οποίο δηλώνει ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε αρμοδίως για την ύπαρξη της "λίστας Λαγκάρντ" απέστειλε στην Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος.
Όπως επισημαίνει, "ουδεμία ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπό του" και ως εκ τούτου δεν ευσταθεί η πρόταση παραπομπής του.
Καπερνάρος: Ούτε ο κ. Στουρνάρας ζήτησε μόνος του τη λίστα
Στην ανάγκη να ερευνηθούν ευθύνες για τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, αναφέρθηκε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.
"Ούτε ο κ. Στουρνάρας ζήτησε μόνος του τη λίστα Λαγκάρντ. Στην πραγματικότητα τη ζήτησε μετά από το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα" είπε ο βουλευτής, αναφερόμενος στους εν γένει χειρισμούς για το επίμαχο αρχείο, γνωστό ως λίστα Λαγκάρντ. "Τα μηνύματα SMS της Μέρκελ με πολιτική σημασία καταγράφονται και αρχειοθετούνται ως επίσημα έγγραφα" παρατήρησε ο βουλευτής.
Αναφερόμενος στη διαχείριση της λίστας από τους κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υπογράμμισε: "Κάθε έγγραφο που περιέρχεται στην υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο πρέπει να καταχωρίζεται στο βιβλίο εισερχομένων και να αναφέρεται και η ημερομηνία εισόδου του. Λέτε κύριοι της συμπολίτευσης αυτό δεν το έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί; Το έκανε μήπως ο κ. Βενιζέλος; Τι σας εμποδίζει αυτό να το καταλογίσετε στον κ. Βενιζέλο";
Για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο βουλευτής είπε: "Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 8.7.2011 είχαν συνάντηση ο κ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ για το θέμα της φοροδιαφυγής. Μετά τη συνάντηση, το στικάκι άλλαξε. Πώς άλλαξε; Να μην το μάθουμε";
Για τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Καπερνάρος υπογράμμισε ότι η υπόθεση της λίστας αφορά όλους όσους ενεπλάκησαν "εκτός αν ομολογήσει ο ίδιος ότι ήταν τιτουλάριος".
Μιχαλολιάκος: Θα ψηφίσουμε την παραπομπή και των τεσσάρων
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την παραπομπή και των τεσσάρων προτεινομένων προσώπων, αναφερόμενος στις ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του καθενός ξεχωριστά.
Παπαρήγα: Όταν υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να τις εξετάσεις
Λευκό ψηφοδέλτιο θα ρίξουν οι βουλευτές του ΚΚΕ για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, όπως εποβεβαίωσε στην ομιλία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα απάντησε ακόμα στα περί "σκευωρίας" που αναφέρουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας: "Η σκευωρία είναι εκ του μηδενός. Όταν υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να τις εξετάσεις".
Καμμένος: Εύχομαι να είμαστε όλοι αθώοι
Σε έντονο ύφος μίλησε ο Πάνος Καμμένος στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι υποχρέωση όλων των βουλευτών να ζητήσουν την πλήρη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να στοιχειοθετήσουν κάτι τέτοιο.
“Σήμερα δε στέλνουμε κάποιον στο εκτελεστικό απόσπασμα”, σημείωσε, “σήμερα καλούμεθα να αποφασίσουμε αν οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι επαρκείς για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών”.
Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών και πρωθυπουργών, σχολίασε: “Γιατί πρέπει να καλυφθούν οι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί; Γιατί όλοι μαζί να χρεωνόμαστε κάποιους απατεώνες, επίορκους συναδέλφους μας;”. Και διερωτήθηκε επιπλέον: “Υπάρχουν άνθρωποι στη λίστα Λαγκάρντ που πιθανώς να κρύβονται από πίσω τους πολιτικά πρόσωπα; Αυτό ψάχνουμε να βρούμε”.
Ειδικά για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι αν ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τον κ. Παπαδήμο για τη λίστα Λαγκάρντ, θα πρέπει να παραπεμφθεί αυτός, ενώ αν ο κ. Παπαδήμος λέει ψέματα και είχε ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ, θα πρέπει να αποδοθούν σε αυτόν ευθύνες.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων των βουλευτών να ζητήσουν με πλήρη διαφάνεια την πλήρη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών όπου ενδέχεται να υπάρχουν, και υπογράμμισε “εύχομαι να είμαστε όλοι αθώοι”, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που δεν αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, τότε “θα είμαστε όλοι ένοχοι”.
Λογομαχία Κακλαμάνη-Παπαδημούλη
Έντονη διαφωνία είχαν κατόπιν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Κακλαμάνης από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαδημούλης, παίρνοντας το λόγο, χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Κακλαμάνη “μνημείο φανατισμού” και η συζήτηση συνεχίστηκε με αλληλοκατηγορίες.
Η "μονομαχία" Βενιζέλου-Τσίπρα
Τα αίματα άναψαν και πάλι λίγο μετά τις 20:00, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος του δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά να ρίξει την κυβέρνηση, και επεσήμανε ότι “εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων”.
Κατηγόρησε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιέργησε ένα εις βάρος του κλίμα με αποσιώπηση, διαστρέβλωση και συκοφάντηση με "παπαγαλάκια", κάνοντας λόγο για δίκτυο οργανωμένων συκοφαντικών διαρροών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα δικά του επιτεύγματα ως υπουργού Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συγκαλυφθεί το έργο του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.
“Επενδύσατε σε αναξιόπιστα πρόσωπα, στοχεύσατε λάθος πρόσωπο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξετε μέτωπο Δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεσμικής υπευθυνότητας”, τόνισε εξάλλου ο κ. Βενιζέλος.
Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του στο πώς βρέθηκε στα χέρια του το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ. Υποστήριξε πως επρόκειτο για ψηφιακό αντίγραφο και είναι φυσικό ένας πρώην υπουργός να κρατά ψηφιακά αντίγραφα, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έχει στην κατοχή του και ψηφιακά αντίγραφα σχεδίων του Πενταγώνου, από την εποχή που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Την απάντησή του έδωσε αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν ο επόμενος ομιλητής. “Την ίδια στιγμή που πληρώνει ο μέσος Έλληνας, κάποιοι κρατούσαν καλά κρυμμένα στα συρτάρια τους μυστικά και στοιχεία που αφορούσαν στον πλούτο και τις καταθέσεις μία διαπλεκόμενης ολιγαρχίας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατονόμασε ως “τρίγωνο της διαπλοκής” το τρίπτυχο “Πολιτικό κατεστημένο-Τράπεζες-Μίντια” και σημείωσε: “Το σύστημα της διαπλοκής ήταν καλά οργανωμένο, πίσω από τον όρκο της σιωπής, της ομερτά και της συγκάλυψης”.
Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι “ρίχνει στα σκυλιά” τον πιο αδύναμο κρίκο της υπόθεσης, εννοώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα, σχολιάζοντας: “Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας για μας είναι προφανής και έχει ονοματεπώνυμο, και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του”.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ακόμα “συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας” το ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να στοχοποιήσει τον κ. Βενιζέλο, αλλά “το σύστημα κλεπτοκρατίας που λεηλάτησε τον τόπο”.
Το λόγο ζήτησε αμέσως ο κ. Βενιζέλος, που σε πολύ έντονο ύφος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “ενορχήστρωσε αυτήν την αθλιότητα εναντίον μου” και χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ “κατ' επίφαση ριζοσπάστες”, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο και δε θα περάσει.
Η ανταπάντηση του κ. Τσίπρα ήταν: “Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης”. Σχολίασε ακόμα ότι “το πρόβλημα του κ. Βενιζέλου δεν είναι η απόκρυψη της λίστας επί δύο χρόνια, αλλά η αποκάλυψη της λίστας”, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το αν θα υπογράψει για την επόμενη δόση, σε περίπτωση που του ζητηθεί , υποστήριξε ότι “ζητάνε υπογραφές από αυτούς που έχουν “στο χέρι” για να υπογράψουν”.
Η αναφορά αυτή εξόργισε ακόμα περισσότερο τον κ. Βενιζέλο, που κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο των όσων λέει και χαρακτήρισε τα στελέχη του κόμματος “επαγγελματίες, ασυγκράτητους συκοφάντες”.
Διαφωνία για τα νέα στοιχεία
Κατόπιν, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα έπρεπε να γίνει σήμερα η ψηφοφορία, με δεδομένο ότι αργά το βράδυ έφτασαν στη Βουλή νέα στοιχεία για τη δικογραφία της υπόθεσης Λαγκάρντ, και θα έπρεπε οι βουλευτές να έχουν χρόνο να τα μελετήσουν.
Ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) κατέθεσε στην Ολομέλεια πρόταση για εξάντληση του καταλόγου των ομιλητών και αναβολή της ψηφοφορίας για το βράδυ της Παρασκευής, όμως ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έκρινε το ζήτημα “παρεμπίπτον” και κάλεσε σε ψηφοφορία δι' εγέρσεως, κατά την οποία το αίτημα του κ. Μαριά απορρίφθηκε.
Ο πρόεδρος της Βουλής κήρυξε το τέλος της συνεδρίασης και ανακοίνωσε ότι κατόπιν θα διεξαγόταν η ψηφοφορία.
Αλαλούμ με τη διαδικασία της ψηφοφορίας
Ωστόσο, τα προβλήματα δε σταμάτησαν εκεί. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την απορία του για το τι θα συνέβαινε αν, σε περίπτωση που για τον κ. Παπακωνσταντίνου, για παράδειγμα, οι ψήφοι των βουλευτών μοιράζονταν σε διαφορετικά αδικήματα, με αποτέλεσμα για κανένα αδίκημα να μη συγκεντρώνονται 151 ψήφοι, θα παραπεμπόταν ο πρώην υπουργός.
Ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας, υποστήριξε ότι οι ψήφοι σε διαφορετικά αδικήματα δεν συμψηφίζονται, και άρα στην υποθετική περίπτωση που ανέφερε ο κ. Τσίπρας ο κ. Παπακωνσταντίνου δε θα παραπεμπόταν.
Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να ζητά να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια. Το θέμα δεν επιλυθήκε , αν και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης επιχείρησε να πείσει την αντιπολίτευση ότι μπορεί να ψηφίσει κανείς (μαζί με τη δική του) και όσες από τις άλλες προτάσεις καλύπτουν έναν αποδεκτό κοινό παρονομαστή - ώστε να βεβαιωθεί ότι θα υπερψηφιστεί η παραπομπή για συγκεκριμένο αδίκημα συγκεκριμένου προσώπου.