Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-υπ. Ανάπτυξης για τους ξένους ΟΤΑ

Θέμα διακριτικής μεταχείρισης της επενδυτικής δραστηριότητας αλλοδαπών ΟΤΑ έναντι των ελληνικών έθεσε στον εντεταλμένο της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας υπ'όψιν του εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης με βάση την οποία, όπως υποστήριξε, επιτρέπεται να επιδοτηθούν ξένες εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, ενώ δεν επιτρέπεται στις αντίστοιχες ελληνικές.

Για επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης κάνει λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η εν λόγω εγκύκλιος εκδόθηκε για να ξεκαθαρίσουν ζητήματα που προέκυψαν από την υπαγωγή στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχει κυπριακός δημόσιος οργανισμός με συνολικό ποσοστό άνω του 49%.

Σημειώνεται επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν πρόσβαση σε σημαντικά υψηλότερα ποσά του ΕΣΠΑ, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι ξένοι δήμοι, ενώ αναφέρεται ότι η εγκύκλιος δεν αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά τον αναπτυξιακό νόμο, τα κονδύλια του οποίου είναι υποπολλαπλάσια.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, “τα κονδύλια του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν διαφορετική αποστολή να επιτελέσουν. Αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσεις στη χώρα μας από ξένους δημόσιους φορείς είναι ευπρόσδεκτες και ενθαρρύνονται από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη ιδιωτική επένδυση”.

Διευκρινίζουν δε ότι “κανένα σχετικό αίτημα δεν υπεβλήθη από γερμανικό Δήμο ή το Γερμανικό Δημόσιο και συνεπώς δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Ας μην ανησυχούν λοιπόν, όσοι όψιμα ανακάλυψαν την επιχειρηματικότητα ως ζητούμενο”.