Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Προσφιλής τακτική της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα για την επίσπευση της κοινοβουλευτικής και νομοθετικής διαδικασίας, όπως άλλωστε επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν καλά τη κοινοβουλευτική και συνταγματική λειτουργία. Επτά από αυτές βρίσκονται στη Βουλή από το πρωί της Δευτέρας προς συζήτηση και ψήφιση. Όχι όμως με τη συνηθισμένη διαδικασία, αλλά με αυτή του κατεπείγοντος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Κατρούγκαλο που μίλησε στο news.gr, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που βρίσκονται στη Βουλή, έχουν κυρωθεί από το Δεκέμβριο. “Λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, οι κυβερνώντες δεν πρόλαβαν την προθεσμία των 40 ημερών που προβλέπει να ψηφιστούν οι πράξεις αυτές μετά από συζήτηση στην ολομέλεια, με αποτέλεσμα να προσπαθούν τώρα να το πετύχουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος”.
Οι συγκεκριμένες πράξεις αφορούν την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα, την απελευθέρωση των μεταφορών ταξί, την τροποποίηση των κανόνων της δανειακής σύμβασης – και άλλες - ως προαπαιτούμενα για τη λήψη της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ στη σύνοδο του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.
Το κατεπείγον επιβάλει την ψήφιση νόμου σε μία μόλις συνεδρίαση
Το Σύνταγμα, σε ό, τι αφορά την κατεπείγουσα ψήφιση νόμων αναφέρει ότι κάτι το οποίο εισάγεται με αυτή τη μορφή στη Βουλή πραγματοποιείται “ψήφιση ύστερα από περιορισμένη συζήτηση, σε μία συνεδρίαση”.
“Η διαδικασία του κατεπείγοντος εφαρμόζεται σε κατεπείγουσες περιπτώσεις. Δεν γίνεται συζήτηση κατ' άρθρο αλλά συζήτηση στο σύνολο του νόμου”, επισημαίνει ο κύριος Κατρούγκαλος. Όπως εξηγεί ο έγκριτος συνταγματολόγος, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε οι κυβερνώντες να φέρουν στη Βουλή επτά διαφορετικούς κυρωτικούς νόμους, έναν για κάθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου δηλαδή. “Η συζήτηση θα γίνει μόνο μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, καθώς δεν θα υπάρξει χρόνος για να μιλήσει κάποιος άλλος”, τονίζει ο κύριος Κατρούγκαλος. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 76 του Συντάγματος, χρειάζεται μόνο μία συνεδρίαση για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
Για τακτική νομοθετική διαδικασία στην ψήφιση νόμων από τη Βουλή μιλάει ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως τονίζει, έχει υποκατασταθεί κατά το ήμισι από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου η νομοθετική διαδικασία. “Αποτελεί καταστρατήγηση του Συντάγματος. Το άρθρο 44 το επιτρέπει μόνο στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι πλείστες όμως από αυτές αποτελούν απλά γνωστές εκ' των προτέρων απαιτήσεις των δανειστών”, προσθέτει ο κύριος Χρυσόγονος. “Αφετέρου δεν δίνεται η δυνατότητα για να προβληθεί αντίλογος στη Βουλή ή και για να σημειωθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Οι πράξεις δημοσιεύονται σε ΦΕΚ με τις υπογραφές των μελών της κυβερνήσεως χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφορορία. Είναι σοβαρό σύμπτωμα δυσλειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.
Σε ότι αφορά το κατεπείγον, ο κ. Χρυσόγονος μιλάει για ακραία κατάχρηση στην εποχή των μνημονίων, που πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πραγματικού κατεπείγοντος. “Η κυβέρνηση γνώριζε ότι πρέπει να εφαρμόσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για να πάρει τη δόση στις 21 Ιανουαρίου στο Eurogroup. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει μία εβδομάδα πριν την ημέρα εκταμίευσης της δόσης. Το ένα πραξικόπημα έρχεται να επικυρώσει το άλλο”, καταλήγει ο Κώστας Χρυσόγονος.
Για την ιστορία πριν από λίγες ημέρες πέρασε από τη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η μεταφορά φιλοτελικού μουσείου από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο Δημόσιο. Το κατά πόσο η μεταφορά του συνιστά γεγονός εξέχουσας εθνικής σημασίας για να πραγματοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μπορεί ο καθένας από εμάς να το αντιληφθεί από μόνος του.
[email protected]