Κρίσιμη εβδομάδα με πολιτικές εξελίξεις για το ΣΥΡΙΖΑ

Μια από τις πιο δύσκολες, αλλά και από τις πιο κρισμες εβδομάδες των τελευταίων μηνών, ξεκινά αύριο για τον ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτά θέματα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και προσεκτικές κινήσεις. Ψήλα στην ατζέντα της Κουμουνδούρου είναι η “στρατηγική βίας” στην οποία επενδύει πολλά η Κυβέρνηση. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η βεντέτα της ελληνικής αστυνομίας με τους αντιεξουσιαστές με την πλευρά Δένδια να ρίχνει συνεχώς και νέο λάδι στη φωτιά, υπηρετώντας προφανώς πολιτικές σκοπιμότητες, αναγκάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε το πρωί του Σαββάτου κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, “να αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν είναι ελέφαντας”.

Επόμενη στάση η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιπλε. Για την αποφυγή των όποιων παραξηγήσεων στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι εντάσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας κοινοποίησης των θέσεών του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και τη λιτότητα και την αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με όσους εντός Ε.Ε. αποφασίζουν και προωθούν τις ασκούμενες πολιτικές. Τίποτε παραπάνω και τίποτε παρακάτων από αυτό. Την ίδια ώρα στη Βουλή αναμένεται να παιχθεί το επόμενο επεισόδιο της κόντρας ΣΥΡΙΖΑ – Βενιζέλου για τη λίστα Λανγκάρτ.

Στην Κουμουνδούορυ εκτιμούν ότι πίσω από την κίνηση του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη να εισηγηθεί στη διάσκεψη των προέδρων δύο προτάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για να στηθούν 3 κάλπες, ώστε οι βουλευτές να ψηφίζουν με βάση τις κομματικές προτάσεις, βρίσκεται η εμμονή του κυρίου Βενιζέλου να μη βρεθεί «κατηγορούμενος» πλάι στον Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Παπανδρέου. Κι εδώ όμως ο κανονισμός της Βουλής είναι σαφής, λένε στην Κουμουνδούρου. Ορίζει ότι η ψηφοφορία αφορά τα πρόσωπα, συνεπώς πρέπει να στηθούν κάλπες για τα 4 πρόσωπα (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος) και ένα ψηφοδέλτιο με όλες τις ποινικές κατηγορίες που ενδεχομένως μπορεί να έχουν διαπράξει. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμούν ότι η επιδίωξη των συγκυβερνώντων είναι, να μην υπάρξει μέχρι την Τρίτη απόφαση στην διάσκεψη των προέδρων, ώστε να πάει το θέμα στην ολομέλεια κι εκεί η ισχνή Κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίσει κατά το δοκούν. Για την Κουμουνδούρου ο “εκβιασμός” του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην “καταστρατήγηση του κανονισμού της Βουλής”.